Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У МВС знищили докази проти тих, хто розстрілював Майдан - ТСК

Понеділок, 7 липня 2014, 13:31

У Міністерстві внутрішніх справ були знищені речові докази причетності працівників спецпідрозділів МВС до масового вбивства людей на Майдані у лютому цього року.

Про це йдеться у звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого, який оприлюднює її голова Геннадій Москаль.

Як сказано у звіті, 22 лютого Москаль просив Арсена Авакова виділити підлеглих для охорони й опечатування зброї спецпідрозділів МВС "Сокіл", "Беркут", складів зброї відомства та низки підрозділів внутрішніх військ, особливо тих, за якими числилися снайперські групи, підпорядковані полковнику Сергію Асавалюку. Аваков спершу погодився, але так і не вжив заходів для збереження зброї та відповідної документації.

"Це дало можливість командиру спецпідрозділу "Беркут" Сергію Кусюку та цілій групі співробітників "Беркут", які брали безпосередню участь у розстрілі учасників акцій мирного протесту на Інститутській, викрасти з приміщення спецпідрозділу "Беркут" ГУ МВС у Києві: 24 АКМС (модернізованих автомати Калашникова – ред.) калібру 7,62 х  39 мм; 1 помпову рушниця "ФОРТ"; 3 снайперські гвинтівки СВД "ФОРТ-500", - йдеться у звіті.

Також було знищено: журнали прийому та видачі вогнепальної зброї; накази про закріплення зброї за кожним конкретним працівником "Беркуту"; картки-замісники на отримання зброї; контрольні кулі та гільзи від зброї "Беркуту", які незаконно зберігалися не в Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС, а у "Беркута".

"Після цього Кусюк та група його підлеглих безперешкодно залишити територію України", - констатує ТСК.

Начальник Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС, попри низку запрошень, на засідання ТСК не з’явився і пояснень не дав.

Комісія зазначає, що клопотання про звільнення з МВС полковника Кусюка було подано лише 24 квітня, коли він "уже працював у поліції Російської Федерації".

Разом із Кусюком з України виїхали 62 працівники київського "Беркуту", які могли розстрілювати учасників Майдану. Нині частина з них працює в поліції РФ, інша частина воює на боці терористів у Донецькій і Луганській областях.

"Через злочинно-халатне відношення до виконання службових обов’язків керівництвом МВС усі речові докази, які мали лягти в основу обвинувального акту щодо участі спецпідрозділу "Беркут" (окремої роти, яка була одягнута в чорну уніформу), безповоротно втрачені й фактично відновленню не підлягають", - йдеться у звіті.

Генпрокуратура затримала 2 працівників даної роти, "відносно котрих є докази, що 20 лютого на вулиці Інститутській у Києві вони мали в руках автомати Калашникова й стріляли з них, але сама зброя – автомати Калашникова – відсутня".

Відсутність зброї, контрольних куль та гільз не дає балістичній експертизі можливості встановити факт приналежності автоматів АКМС, які залишилися на озброєнні "Беркуту", до куль, що були вилучені з тіл поранених та загиблих від пострілів з автомату Калашникова.

"Те, що дана рота мала в своєму розпорядженні автомати Калашникова та снайперські гвинтівки, підтверджується зйомками подій 20 лютого 2014 року по вул. Інститутській усіх провідних телеканалів України, які надали Комісії відеоматеріали", - зазначає ТСК   

"Факт того, що затримані Генеральною прокуратурою два співробітники "Беркуту" стріляли і в зазначений час знаходилися на Інститутській, підтверджено, але, на жаль, матеріалізувати ці факти сьогодні неможливо через втрату всіх речових доказів", - йдеться у звіті.

На думку Комісії, силовики на Майдані могли використовувати не табельну зброю "Беркуту", а зброю з Департаменту матеріально-технічного та ресурсного забезпечення МВС, або ж зброю, вилучену з незаконного обігу і за паперами знищену.

На думку ТСК, "без ідентифікації автоматів Калашникова та прив’язки їх застосування до затриманих працівників спецпідрозділу "Беркут" дана справа не має судової перспективи".

Також у Комісії є дані, що до розстрілу мітингувальників на Інститутській та Майдані Незалежності міг бути причетний "Беркут" із Севастополя, якому застосувати зброю наказав заступник голови МВС Віктор Ратушняк, але перевірити це можна лише слідчим шляхом.

У рамках оголошеної тоді "антитерористичної операції" по периметру Майдану Незалежності та прилеглих вулицях, у квартирах і на дахах будівель були виставлені снайпери підрозділу СБУ "Альфа", спецпідрозділу УДО "Сокіл", внутрішніх військ та спецпідрозділу МВС "Беркут", зазначає ТСК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
У Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
Усі новини...