Прикордонники почнуть копати рови на кордоні з Росією

Понеділок, 7 липня 2014, 14:33

Будівництво інженерних споруд на кордоні з РФ розпочнеться з північних областей України, а після стабілізації ситуації на сході України продовжиться і там.

Про це на прес-конференції повідомив перший заступник голови Державної прикордонної служби Павло Шишолін, передає УНІАН.

За словами Шишоліна, будівництво інженерних споруд на кордоні з Росією розпочнеться з Чернігівської, Сумської, Харківської областей та півночі Луганської області.

Він додав, що впродовж двох тижнів буде подано план облаштування державного кордону.

"На сьогодні є серйозні складнощі по організації цієї роботи у зоні АТО. Ці заходи почнуться із двох напрямків. Ми розпочнемо з Чернігівської, Сумської та Харківської областей", - розповів прикордонник.

"У першу чергу з північних районів Луганщини до Красної Талівки включно, а також заходи по узбережжю Азовського моря до Амвросіївки. Також потребує інженерного прикриття ділянка на перешийку, на адміністративному кордоні з Кримом", - додав він.

За його словами, в першу чергу облаштовуються інженерні споруди на кордоні, необхідно вздовж лінії кордону викопати рів для того, щоб унеможливити просування вантажних автомобілів і бронетехніки з російського боку.

"Панацеї не існує. Як показує досвід на кордоні США та Мексики, хто бажає, все одно пролізе. Ми в першу чергу будемо готувати рови, щоб зупинити потік техніки. 3,5 м рів, який ще до початку бойових дій був побудований губернатором Донеччини, показав, що танки та вантажні автомобілі вже не перелізуть", - розповів Шишолін.

"Крім того, ми звернемо увагу на інженерні сигналізаційні прилади, які фіксуватимуть факти перетину кордону. А по-третє, це дороги, це мобільні сили та засоби, вежі та електронне спостереження за лінією кордону", - сказав Шишолін.

Окрім того, за словами заступника голови Держприкордонслужби, зараз неможливо сказати, скільки коштуватиме облаштування українсько-російського кордону.

Він додав, що коштів потрібно дуже багато, і кордон буде будуватися по мірі їхнього надходження.

Як відомо, голова Дніпропетровської ОДА Ігор Коломойський запропонував Петру Порошенку побудувати укріплену стіну вздовж кордону з Росією на території Донецької, Луганської та Харківської областей.

Вартість установки металевої огорожі протягом 1920 кілометрів державного кордону складе близько 50 мільйонів євро.

У Державній прикордонній службі вважають, що на сьогодні реалізувати ініціативу Коломойського щодо побудови на кордоні між Україною та РФ захисної споруди дуже складно.

Помічник голови Державної прикордонної служби Сергій Астахов раніше зазначав:

"Що стосується ініціативи, то вона дуже цікава і перспективна. На даний час реалізувати її дуже складно".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування