Силовиків на Майдані могли убити зі зброї, викраденої у міліції - ТСК

Понеділок, 7 липня 2014, 14:43

Із 18 до 20 лютого у центрі Києва 196 працівників міліції та внутрішніх військ отримали вогнепальні поранення, із них було вбито 7 військовослужбовців ВВ та 10 працівників міліції.

Про це йдеться у звіті Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування розстрілів демонстрантів у Києві 18-20 лютого, який оприлюднює її голова Геннадій Москаль.

"За даними швидкої невідкладної медичної допомоги Києва, з 6-10 години ранку (20 лютого) невідомими з боку Майдану Незалежності та прилеглих до нього вулиць почався обстріл працівників міліції та внутрішніх військ", - сказано в ньому.

"На момент отримання вогнепальних поранень працівники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ були без табельної  зброї", - зазначає ТСК.

Потерпілих від вогнепальних поранень військовослужбовців та працівників міліції направляли до Центрального госпіталю Міноборони, Центрального госпіталю МВС та госпіталю Головного управління МВС у Києві, де надавалася хірургічна допомога.

"З незрозумілих причин оперативно-слідчі групи за даними фактами не виїжджали, тому вилучені з тіл поранених кулі залишилися в госпіталях. Під час операцій вилучені кулі складалися в одну ємкість, що унеможливило ідентифікувати, з якої конкретної зброї було здійснено поранення конкретного працівника міліції чи внутрішніх військ", - йдеться у звіті.

"Хто саме стріляв у працівників правоохоронних органів, ані МВС, ані Генеральна прокуратура так і не встановили", - констатує ТСК.

Комісія повідомляє, що всі матеріали за фактами вогнепальних поранень та вбивств працівників міліції Генпрокуратура передала на досудове розслідування в МВС, "фактично ж розслідування не проводиться, а керівництво МВС від даної проблеми самоусунулося".

"Комісією встановлено, що політичні партії ВО "Батьківщина", "УДАР" та ВО "Свобода" не мали на Євромайдані озброєних формувань, більш того – за допомогою своїх активістів та народних депутатів вони виявляли осіб із вогнепальною зброєю й передавали їх працівникам МВС Києва. Всім, хто знаходився на ЄвроМайдані в період масових протистоянь, було категорично заборонено мати вогнепальну зброю", - заявлено у звіті.

При цьому ТСК констатує, що 18-19 лютого 2014 року відбулися напади на підрозділи й приміщення міліції Львова та Львівської області, під час яких було викрадено 1 223 одиниці вогнепальної зброї та 68 921 одиниця боєприпасів. Аналогічні напади були вчинені на працівників міліції в Рівненській, Волинській, Тернопільській областях.

"До сьогодні дані злочини не розкриті, а викрадена зброя не вилучена", - сказано у звіті.

"За даними Комісії, дана зброя з великою долею ймовірності використовувалася з боку невідомих, які з Майдану вели обстріл працівників спецпідрозділу "Беркут" та внутрішніх військ", - додається у ньому.

Серед іншого, ТСК вказує на те, що офіс Партії регіонів у Києві 18 лютого підпалили не майданівці:

"З метою подальшої ескалації напруги в суспільстві та створення умов для можливості введення надзвичайного стану, спеціально підготовленою агентурою та перевдягнутими під "майданівців" працівниками СБУ був підпалений офіс на той час правлячої в країні Партії регіонів по вулиці Липській. У результаті підпалу загинуло двоє мирних осіб, які займалися обслуговуванням будівлі. Осіб, які вчинили підпал, МВС так і не встановило".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування