Переселенці підуть на протести, якщо влада не зверне на них увагу – чиновниця

Вівторок, 8 липня 2014, 18:51

Українська влада повинна терміново замислитися над подальшою долею тимчасових переселенців, бо всі передбачення розвитку антитерористичної операції засвідчують, що протистояння не завершиться до кінця літа.

Про це заявила заступник міського голови Харкова Світлана Горбунова-Рубан.

За її словами, найгострішою проблемою для Харкова є відсутність житла для людей, які виїхали з Донецької і Луганської областей.

"Ментальність людей, які виїжджають з міст Донеччини – це міські жителі. І всі хочуть жити в місті. Всі пропозиції пов’язані з житлом у області, взагалі не приймаються, а якщо й приймаються, то тимчасово, бо всі хочуть жити в місті. А вільної площі в самому Харкові немає", - сказала заступник мера.

"У нас люди стоять по 20-25 років у черзі на житло, тому перспективи щодо забезпечення їх (переселенців) житлом у місті немає", – додала вона.

Світлана Горбунова-Рубан прогнозує погіршення соціально-гуманітарного стану вимушених переселенців із настанням холодів, оскільки більшість приміщень дитячих таборів, будинків відпочинку не мають опалення.

"Враховуючи прогнози експертів, політологів, які говорять, який би варіант розвитку АТО не розгортався, все одно – це надовго. Ось вони живуть в таборах відпочинку дітей, куди ми маємо переселяти людей, коли почнуться дощі, коли прийдуть осінні холоди. Куди прийдуть люди? Вони прийдуть під обладміністрацію", – заявила вона.

Чиновниця наголосила, що стан переселенців погіршується ще й невизначеністю статусу людей з юридичної точки зору.

"Чого ми не розуміємо, і не розуміють самі люди: назвати їх переселенцями  – не можна, тому, що статус переселенця передбачає забезпечення житлом. Назвати їх вимушеними мігрантами теж не можна, як це намагаються відобразити автори деяких законів. Еміграція передбачає переміщення з іншої країни. Це люди тимчасово переміщені у зв’язку з непередбаченими обставинами. На сьогоднішній день у цих людей немає ніякого статусу, і на жаль у мене є відчуття, що ніхто цим не стурбований", – наголосила вона.

На початку цього місяця в ЮНІСЕФ наголосили, що з початку конфлікту на сході звідти виїхали понад 50 тисяч людей, половина з них – діти.

Радіо Свобода

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News