Пшонка став громадянином Казахстану? ГПУ перевіряє

Субота, 2 серпня 2014, 15:45

Генпрокуратура перевіряє інформацію про набуття Віктором Пшонкою громадянства Казахстана.

Про це у ході брифінгу заявив Генпрокурор Віталій Ярема.

"За оперативною інформацією, поки що не підтвердженою, Віктор Пшонка отримав громадянство Казахстану. Ми зараз це перевіряємо", - зазначив Ярема.

Водночас Генпрокурор визнав, що співпраця правоохоронних органів України з колегами у Казахстані значно ускладнюється через те, що Казахстан перебуває "у досить дружніх стосунках із РФ".

Також він зазначив, що російські правоохоронні органи також відмовляються співпрацювати з українськими колегами.

У відповідь на питання щодо кримінальних проваджень стосовно бізнесмена Сергія Курченка, близького до "Сім'ї" Януковича, який нещодавно вихвалявся перед російськими ЗМІ намірами повернутися в Україну через відсутність щодо  нього кримінальних справ, Ярема нагадав, що діяльність Курченка розслідується у зв'язку з розкраданням державних коштів, корупційною діяльністю та з приводу підтримки ним сепаратистів та терористів.

"Ми вже давали інформацію про те, що нами було зупинено виділення одним з банків Курченка 14 мільйонів гривень, виділених для сепаратистів, розслідуються також інші справи", - зазначив Ярема.

На питання, чи можливо повернути кошти, вкрадені Курченком в Україні, Ярема сказав: "Ми заарештували 50 мільйонів доларів, призначених для застави по кредиту Курченка в одному з українських банків".

"Це нонсенс, але банк подав на нас до суду, щоб зняти цей арешт. Разом з цим, думаю, нам вдасться вирішувати такі питання щодо банківських установ на території України", - додав Ярема.

При цьому, за його словами, щоб повернути кошти, заарештовані на закордонних рахунках колишніх високопосадовців, Україні необхідно надіслати до країн – європейських партнерів офіційні звинувачення щодо цих осіб.

Однак  відсутність в Україні закону про заочне засудження ставить перепони на цьому шляху. 

"Тому в нас є проблема, але ми відпрацьовуємо процедуру її скасування з європейськими правоохоронними органами", - додав Ярема.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News