Лавров не побачив знущань із заручників на "параді" у Донецьку

Понеділок, 25 серпня 2014, 14:52

Міністр закордонних справ Сергій Лавров не угледів знущань із заручників на так званому "параді", що провели бойовики у неділю в Донецьку.

"Що стосується принизливого ставлення до військовополонених - це нехай розбираються юристи", - заявив Лавров на прес-конференції в Москві.

"Я бачив картинку цього параду. Я не побачив нічого такого, що нагадувало  б знущання", - сказав російський міністр.

Водночас у Раді національної безпеки та оборони України у понеділок зазначили, що бойовики провели центром міста не військовополонених, а своїх заручників, серед яких можуть бути й українські військовослужбовці.

"Що стосується того дійства, яке терористи назвали "парадом", це просто ганебне явище. Що стосується полонених, можу сказати, що наша країна не перебуває у стані війни з будь-якою країною світу, тому про полонених взагалі не йдеться. Це заручники, які зараз перебувають у терористів", - наголосив спікер Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко на брифінгу в понеділок у Києві.

Раніше заступник директора відділення Європи та Центральної Азії правозахисної організації "Х’юман райтс уотч" Рейчел Денбер заявила у "Твіттері", що влаштована бойовиками в Донецьку акція, під час якої заручників провели містом, є порушенням міжнародної конвенції.

"Хода українських солдатів порушує заборону Женевської конвенції на принизливе і образливе ставлення, це ображає гідність (військовополонених)", - написала вона.

У третій статті Женевської конвенції, що застосовується до збройних конфліктів, які не мають міжнародного характеру, міститься заборона на "посягання на людську гідність, зокрема образливе поводження"та таке, що принижує людину.

"Цей парад є очевидним порушенням абсолютної заборони і може розцінюватися як військовий злочин", - вважає представник "Х’юман райтс уотч" Оле Солванг.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News