"Зелені чоловічки" з білими пов'язками влаштували блокпост у Колосках

Середа, 27 серпня 2014, 11:48

Озброєні чоловіки з російською вимовою й у формі без розпізнавальних знаків з'явилися у вихідні в селі Колоски на сході України, пише російський Reuters.

У вівторок вони обладнали там укріплений блокпост, викликавши підозри місцевих жителів.

За словами двох очевидців, неупізнані військові в Колосках ділилися сухими пайками з написами російською мовою, а на рукавах у них були білі пов'язки – такі ж, як у 10 десантників, затриманих українськими військовими в Дзеркальному, приблизно за 7 кілометрів від Колосків.

Один із затриманих на допиті, знятому на відео, сказав, що їм наказали надягнути білі пов'язки. Російське керівництво ж стверджує, що десантники були на навчаннях по російський бік від кордону й потрапили в Україну помилково.

Два очевидці, з якими поговорив Рейтер, сказали, що озброєні люди в Колосках не мали на уніформі й бронемашинах розпізнавальних знаків, які б виразно вказували на їхню приналежність до російської армії.

Житель села Колоски Дмитро Чистюхін розповів, що місцеві пригощали бійців солоними огірками й домашньою їжею, а ті у відповідь ділилися сухими пайками. Написи на пайках були російською, а не українською.

Розпізнавальні знаки на бронемашинах зафарбовані білими колами.

Коли жителі під'їхали до блокпоста й запитали в бійців, чи можна проїхати до сусіднього села Комсомольське, озброєні люди, за словами Чистюхіна, запитали: "Де це?".

"Люди на новому блокпосту – це були "ввічливі" військові, "зелені чоловічки". Явно не українські. Вони точно не звідси", - сказав він.

Ще один очевидець на ім’я Олексій сказав, що озброєні люди у відповідь на запитання, хто вони, сказали місцевим жителям, що прийшли "захищати їх".

"Це схоже на пряме вторгнення", - сказав Олексій.

За його словами, він і його сусіди з неділі нарахували в Колосках і їх околицях 38 бойових машин десанту й два заправники. Вони бачили й безліч військових вантажівок із людьми.

Після прибуття військових колон на околицях почався артобстріл, каже Олексій, додаючи, що не знає, хто стріляв.

Обидва очевидці сказали, що вперше побачили новоприбулу бронетехніку, у тому числі потужну зенітно-ракетну установку й артилерійські гармати, у неділю вранці.

Як відомо, Москва заперечує звинувачення у підтримці сепаратистів в Україні. Докази участі російських військових у бойових діях на Донбасі можуть вплинути на позицію світу й вирішення ситуації.

"Ввічливі люди" й "зелені чоловічки" – так називали російських військових без розпізнавальних знаків, які захопили ключові об'єкти в Криму перед не визнаним світом "референдумом", після якого Росія анексувала український півострів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування