У Держдепі США думають, що без газу з РФ взимку Україні буде складно

Неділя, 3 серпня 2014, 12:22

Без російського газу виживати Україні взимку буде вкрай складно, і Україна та "Газпром" мають укласти угоду до початку зими для того, щоб газопостачання відновилося на ринковій комерційній основі.

Таку думку висловлила в.о. заступника держсекретаря з енергетичної дипломатії Бюро з енергетичних ресурсів Робін Данніґан, пише Крим.Реалії.

"Україна споживає 50 мільярдів кубометрів газу на рік, причому половина цього газу – поставки з Росії. Без цих поставок найближчу зиму Україна може не пережити", - нагадала Данніґан.

При цьому, за її словами, в США та Європі дуже ретельно сьогодні працюють над тим, щоб у майбутньому допомогти Україні забезпечити енергетичну безпеку, і дати країні можливість вибору – купувати російський газ, чи ні.

Данніґан також звернула увагу на те, що внутрішнє виробництво газу в Україну було останніми роками "млявим".

Говорячи про ситуацію з поставками російського газу в Європу, представник Держдепу  зазначила, що Європа не настільки залежить від коливань у російських газових поставках, як Київ, і що проблема, швидше, полягає в маршрутах транзиту.

"30% використовуваного в Європі газу приходить із Росії. Половина цього обсягу транспортується через територію України", – зазначила Данніґан. Вона нагадала, що саме криза 2009 року, коли енергоносії перестали надходити в європейські країни через російсько-український газовий конфлікт, привернула увагу до цієї проблеми не тільки європейських лідерів, а й політиків у США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування