Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойовики на Донбасі викрадають медиків та "швидкі" - Human Rights Watch

Вівторок, 5 серпня 2014, 10:55

Бойовики на Донбасі викрадають медиків, грабують і нищать медичне обладнання в лікарнях та ставлять під загрозу можливість отримання цивільним населенням медичного обслуговування.

Про це заявила у вівторок Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW), передає Радіо Свобода.

"Атаки проросійських бойовиків на медичні підрозділи і персонал становлять загрозу для хворих і тих, хто про них піклується. Це жахлива зневага до хворих і поранених, яка має бути негайно припинена", – заявила представниця HRW у Європі та Центральній Азії Юлія Горбунова.

Крім того, фахівці Human Rights Watch вказують на викрадення автомобілів швидкої медичної допомоги і використання їх у власних цілях. Правозахисникам цієї організації відомо про щонайменше 4 таких факти.

"Через застосування зброї загинули щонайменше двоє медичних працівників. Необхідно провести розслідування, щоб визначити відповідальних за трагедію", – повідомляють експерти Організації.

При цьому вони додають, що бойовики також вдаються до викрадення медичного персоналу для надання допомоги їхнім пораненим бійцям. Відповідні випадки були зафіксовані в лікарні Калініна у Донецьку та Ленінській лікарні Слов’янська.

"З червня 2014 року артилерійські снаряди і некеровані ракети вразили щонайменше п'ять лікарень на сході України", – йдеться у доповіді.

"Керівництво збройних угрупованнь, пов'язаних з самопроголошеними "Донецькою народною республікою" та "Луганською народною республікою" мають притягнути підпорядкованих їм осіб до відповідальності за зловживання щодо медичного персоналу, об'єктів та пацієнтів", – зазначає Human Rights Watch.

Організація вказує на те, що посягання на життя медиків і хворих в час військових конфліктів є грубим порушенням норм міжнародного законодавства.

За даними управління Верховного комісара ООН з прав людини, з середини квітня і до кінця липня на сході України були вбиті сотні людей, більше тисячі поранені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...