Росія лишила в себе Сноудена ще на три роки

Четвер, 7 серпня 2014, 16:52

Росія видала екс-співробітнику ЦРУ Едварду Сноудену посвідку на проживання терміном на три роки.

Про це повідомив його адвокат Анатолій Кучерена в четвер під час прес-конференції, передає ИТАР-ТАСС.

Строк тимчасового притулку у Сноудена сплив 1 серпня, документи на його продовження було подано заздалегідь, зазначив Кучерена.

"З 1 серпня він отримав посвідку на проживання строком на три роки", - сказав він.

Кучерена зазначив, що Сноуден може претендувати на російське громадянство у майбутньому.

"Також він може вільно пересуватися країною і виїжджати за кордон, але на строк, що не перевищує три місяці, позаяк, згідно із законодавством, посвідку на проживання може бути анульовано", - повідомив Кучерена.

При цьому адвокат уточнив, що він допомагав Сноудену оформляти дозвіл на проживання. "Це була моя ініціатива, оскільки тимчасовий притулок вимагає щорічного продовження", - пояснив Кучерена.

Він наголосив, що мова про отримання політичного притулку не йшла. "Мова йде про його тимчасове перебування на території РФ", - додав адвокат.

В США Сноудену пред'явлені звинувачення в розголошенні секретної інформації, йому загрожує тривале тюремне ув'язнення.

Екс-співробітник спецслужб, який передав ЗМІ документи про програму електронного стеження, в червні 2013 року втік із США до Гонконгу.

Звідти він вилетів до Москви, щоб потім попрямувати в Еквадор. Проте у результаті він залишився на території РФ, після того як влада США анулювала його паспорт.

1 серпня 2013 Сноуден отримав тимчасовий притулок у Росії терміном на рік, провівши перед цим більше місяця в транзитній зоні аеропорту Шереметьєво.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...