Польська інтелігенція закликає ЄС зупинити путінський імперіалізм

Понеділок, 1 вересня 2014, 11:39

Польські інтелектуали закликали європейські уряди і жителів ЄС всіляко допомагати Україні і зупинити російського агресора.

Про це йдеться у зверненні, яке підписали 20 видних діячів Польщі.

"Володимир Путін зараз застосовує новий тип агресії, спускаючи з ланцюга "псів війни". Він перетворив Україну на полігон, як це було в Іспанії під час громадянської війни, де фашистські підрозділи, підтримувані нацистською Німеччиною, атакували Республіку, - йдеться зокрема у документі.

"Хто не скаже Путіну" no pasarán ", той виставить на посміховисько Європейський Союз і його цінності, і погодиться зі знищеням світового порядку", - застерігає польська інтелігенція.

Вони нагадують, що 75 років тому Франція і Великобританія надихали диктатора Німеччини.

"Егоїстична і недалекоглядна політика європейців по відношенню до агресора не повинна повторитися", - застерігають поляки

У зверненні наголошується, що російському агресору вдалося залучити багатьох європейських політиків і бізнесменів в орбіту своїх інтересів.

"Нове лобі впливало на політику багатьох країн і продовжує робити це далі. В результаті "Ostpolitik", східна політика, стала політикою "Russia first-"або навіть "Russia only". Тепер вона в руїнах. Європа терміново потребує нової, реалістичної східної політики", - сказано в документі.

Зокрема президента Франції Франсуа Олланда закликають не піддатися "спокусі зробити крок, який був би ще гірше, ніж пасивність Франції в 1939 році" та відмовитися від поставки Росії "Містралів".

"Франція прийняла це співробітництво в 2010 році і вже тоді воно викликало багато протестів. Попередній президент Ніколя Саркозі регулярно відбувався словами "холодна війна позаду". Тепер почалася гаряча війна; таким чином, підстави для реалізації цього старого договору зникли", - вважають поляки.

"Якщо президент Олланд не змінить свою думку найближчим часом, громадяни Європи повинні переконати його, бойкотуючи французькі товари", - сказано в зверненні.

"В останні роки російські державні компанії та компанії російських олігархів пустили глибоке коріння в Німеччині, починаючи з енергетичного сектора і футбольного бізнесу, закінчуючи індустрією туризму. Німці повинні присікти такі заплутані зв'язки, за якими завжди - політичний вплив", - закликає інтелігенція.

За їхніми словами, всі європейці і кожна держава повинні надати допомогу Україні.

Європейський Союз закликають сприяти отриманню Україною членства в ЄС.

"Вперше в історії люди вмирали з європейським прапором в руках. Якщо Європа не проявить солідарність, це буде означати, що цінності 1789, свобода і братство, втратили для Європи значення", - сказано в зверненні.

Підкреслюється, що Україна має право захищати свою територію і своїх громадян від зовнішньої агресії, в тому числі з використанням поліції і армії, і в регіонах на кордоні з Росією.

"Ніхто не знає, хто буде правити Росією через три роки. Ми не знаємо, що станеться з сьогоднішньою владною елітою, авантюрна політика якої не відповідає інтересам власного народу.

Ми знаємо тільки одне: хто продовжує робити "бізнес як звичайно", накликає смерть на тисячі українців і росіян, прирікає ставати біженцями ще сотні тисяч, і дозволяє наступати путінському імперіалізму на інші країни. Вчора Гданськ, сьогодні Донецьк: Ми не повинні допустити, щоб Європа багато років жила з відкритою, кривавою раною", - наголошується в зверненні.

Підписи під документом поставили Анджей Вайда, Анджей Стасюк, Владислав Бартошевський, Яцек Денель, Інга Івасьов, Ігнацій Карпович, Войцех Кучок, Дорота Масловська, Збігнєв Ментцель, Томаш Ружицький, Януш Рудницький, Петро Зоммер, Земовіт Щерек, Ольга Токарчук, Ойгенюш Ткачишин-Дицький, Магдалена Туллі, Агата Тушинська, Щепан Твардох, Казимир Войціцький, Крістіна Захватович.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...