У ЄС вважають, що Україна в безвиході через реакцію Росії на "асоціацію"

Вівторок, 2 вересня 2014, 16:53

На нинішньому етапі конфлікт в Україні не може бути врегульований політичним шляхом через брак волі російських керівників.

Про це заявив президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей у своєму традиційному виступі перед дипломатами країн Європейського Союзу, повідомляє УНІАН.

"Цей конфлікт не має військового розв’язання, але на цьому етапі немає і політичного розв'язання, бо немає політичної волі Росії", - сказав він.

Ромпей зазначив, що криза в Україні є найбільшою загрозою європейському порядку безпеки після завершення "холодної війни".

"Вторгнення Росії в Крим відзначило поворотний пункт", - сказав він.

Президент Європейської Ради також запевнив, що в ситуації з агресією РФ проти України ЄС "не виступає у звичайній ролі партнера".

"Цього разу ми – сторона розв'язання, щоб не сказати – сторона кризи. Якщо Україна здасть Угоду про асоціацію, конфлікт буде завершений дуже швидко. Але вони цього не зроблять. Після Майдану – це зіткнення цінностей", - переконаний Ромпей.

Він зазначив, що цей конфлікт почався як конфлікт в Україні, але "це був європейський вибір українців, який викликав реакцію Росії і її дестабілізуючі дії".

Ромпей наголосив, що, прийнявши рішення застосувати до Росії санкції третього рівня, ЄС "ніколи не заходив так далеко із країною, яка розташована так близько".

"28 країн змогли залишитися єдиними. І ми це зробимо знову з новою хвилею санкцій. Але не достатньо лише зібрати наші держави-члени разом. Нам потрібна велика коаліція. Звісно, ми в контакті з "Великою сімкою", за кілька днів – саміт НАТО", - сказав президент Європейської Ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування