Обама: Російські військові воюють в Україні, це можна довести

Середа, 3 вересня 2014, 16:59

Президент США Барак Обама заявив, що участь російських військовослужбовців у бойових діях на сході України - факт, який легко довести.

Про це Обама заявив в середу на прес-конференції в Таллінні.

"Російські війська, які увійшли в Україні - це не гуманітарна або миротворча місія. Там знаходяться російські бойові частини з російським зброєю і на російських танках", - заявив Обама.

"Це факти, які можна довести. Вони не підлягають сумніву", - сказав він.

Він також заявив, що "спроби повернути землі, втрачені у 19-му столітті - це не той спосіб, яким Росія може заявити про свою велич в 21 столітті".

При цьому Обама не уточнив, які саме "землі, втрачені в 19-му столітті", мав на увазі.

Президент США закликав Росію змінити політику щодо України.

"Росія повинна врегулювати кризи мирним шляхом і за допомогою дипломатії", - заявив він, зазначивши, що "Росія повинна поважати суверенітет України, що також слугуватиме повазі і самої Росії".

"Такий шлях залишається відкритим для Росії, однак початок цього шляху полягає в тому, що Росія повинна змінити курс, покинути Україну для того, щоб Україна могла приймати рішення самостійно", - заявив президент США.

Обама переконаний, що одним з таких рішень України стануть "більш міцні відносини з НАТО, але і з Росією, але це буде їх вільним вибором".

Президент США попередив президента Росії Володимира Путіна, що "кордони не можуть бути перемальовані під дулом автоматів".

За словами президента, агресія Путіна в Україну поставила під загрозу мир в Європі.

При цьому запевнив лідерів Балтії, котрі зібралися в Таллінні, що США і НАТО захищатиме їх за допомогою військ, якщо їх суверенітет буде поставлено під загрозу.

Він сказав, історія показала, що "великий не може ображати малого" і "напад на одного, є нападом на всіх".

Обама додав, що незалежність країни не може бути порушена "грубою силою" і заявив, що США не визнає "незаконної окупації Росією Криму чи будь-якої іншої частини України".

Як відомо, за даними Пентагону, в Україні перебувають "тисячі" російських військових. 

Інтерфакс-Україна, Daily mail

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування