Для в'їзду до Криму дітям до 16 років тепер потрібен буде паспорт

П'ятниця, 5 вересня 2014, 13:31

З 8 вересня 2014 року змінюються правила щодо в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму для громадян України, зокрема дітей.

Як повідомляється на сайті Державної прикордонної служби України, тепер дозвіл на в’їзд до окупованого Криму буде надаватися лише у разі наявності документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

"Зокрема, діти, які не досягли 16-річного віку, зобов’язані слідувати за паспортами громадян України. До цього необхідно було мати при собі або свідоцтво про народження чи проїзний документ дитини", - інформує відомство.

Це нововведення пов’язане з практичним виконанням закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Як пояснили "Українській правді" у прес-службі Держприкордонслужби, якщо батьки з дітьми в’їжджають до Криму за закордонними паспортами, в які вклеєні фотографії дітей, то для перетину кордону достатньо пред’явити свідоцтво про народження дитини. Якщо дитину супроводжує один із батьків, то потрібно, звісно, ще доручення іншого члена подружжя.

В разі ж, якщо сім’я чи хтось із батьків із дитиною/дітьми до 16 років їде до Криму з внутрішніми українськими паспортами, то дитина/діти також повинні мати національний паспорт громадянина України (та доручення від того з батьків, хто не їде з дитиною).

"Дозвіл на в’їзд із тимчасово окупованої території України громадянам України, які не досягли 16-річного віку, буде надаватися за наявності документів, за якими вони виїхали з материкової частини України", - йдеться у повідомленні на сайті ДПСУ.

У прес-службі підтвердили, що діти, які раніше виїхали з материкової України до Криму без паспорта, зможуть повернутися з окупованої території за тими документами, які мали при в’їзді в АРК.

Документи, які посвідчують особу та підтверджують громадянство України, визначені у 1 пункті 1 частини 13 статті закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус".

На сайті МЗС України вказано, що громадянам України, які не досягли 16 років, паспорт оформлюють на підставі нотаріально засвідченого клопотання батьків або їх законних представників у разі потреби в самостійному виїзді таких осіб за кордон.

"Для оформлення паспорта дітям до 16 років до заяви-анкети (у консульську установу) додається нотаріально засвідчена заява батьків (законних представників) та копії паспорта того з них, хто подає документи", - сказано в роз’ясненні.

"У разі, коли батьки не перебувають у шлюбі між собою, паспорт дитині може бути оформлено за клопотанням того з них, котрому на виховання залишено дитину на підставі рішення суду (копія рішення додається до заяви-анкети)", - додається там.

"Дітям, що не досягли 16 років, паспорт оформлюється у разі потреби самостійного виїзду за кордон", - наголошується у роз’ясненні.

При цьому до Російської Федерації, відповідно до міжурядової угоди, громадяни України до 16 років можуть в’їжджати "за наявності свідоцтва про народження".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...