Більше тисячі заручників звільнили від початку мирних домовленостей

Середа, 1 жовтня 2014, 19:56

Радник глави СБУ Маркіян Лубківський повідомив, що від початку дії перемир'я з полону звільнено понад тисячу українських військовослужбовців і мирних громадян, і спрогнозував, що процес обміну може тривати впродовж кількох місяців.

Про це він сказав в ефірі телеканалу "Україна" в середу ввечері.

"Якщо говорити про останні кілька тижнів, то було звільнено 508 заручників. Якщо говорити від початку мирних домовленостей, то ця цифра сягає вже понад тисячу", - розповів Лубківський.

Він також зазначив, що понад 500 осіб і досі в полоні, "ще певна кількість людей пропала без вісті, цих людей ми також шукаємо".

За його даними, загалом до Міжвідомчого координаційного центру при СБУ надійшло 2600 звернень, але часто імена дублюються.

При цьому радник глави СБУ акцентував увагу, що в питаннях пошуку і звільнення з полону "не йдеться про різницю між цивільними і військовими та між самими військовими".

Він також висловив співчуття, що принцип обміну "всіх на всіх" не працює.

"Від початку обміну нам вдавалося здійснювати обмін (були випадки) одного бойовика на кілька десятків наших військових, наших людей. На жаль, наразі ці переговори ускладнилися й відбуваються не так швидко, як нам хотілося б, не з нашої вини", - заявив Лубківський.

Відповідаючи на запитання про умови тримання українців у полоні, він зазначив, що умови "складні та різні, є кращі, є гірші".

Радник глави СБУ також зазначив, що процес обміну полоненими не завжди залежить від української сторони. "Я оптиміст, я хотів би, щоб ці люди якнайшвидше повернулися, але думаю, що цей процес триватиме ще кілька місяців", - зазначив Лубківський.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування