В ДНР проведуть "онлайн-вибори", в ЛНР - надрукують бюлетені "про запас"

Субота, 25 жовтня 2014, 22:20

"Донецька народна республіка" заявляє про можливість для мешканців Донецької області, які проживають поза межами ДНР, голосувати на виборах до "народної ради республіки" і за "главу держави" через Інтернет.

Про це заявили в "прес-центрі ДНР", пишуть Новости Донбасса.

Право голосувати через Інтернету отримають як жителі області, які тимчасово проживають на території України, так і ті, хто виїхав до Росії.

За словами глави "ЦВК ДНР" Романа Лягіна, механізм голосування через Інтернет полягає в тому, що "виборець" відправляє електронною поштою заявку з прикладеною відсканованої копією паспорта.  У відповідь він отримує електронний бюлетень з унікальним кодом.

Проголосувати даними бюлетенем можна в режимі онлайн, або, роздрукувавши і заповнивши його, відправити поштою на адресу "ЦВК".  

В свою чергу в ЛНР заявили, що на "вибори глави республіки" і на кандидатів в депутати "Народної ради ЛНР" надрукують 2 мільйони бюлетенів.  

Про це повідомив "голова ЦВК ЛНР" Сергій Козьяков.  

За його словами, до "виборів" готові усі 95 заявлених виборчих дільниць (90 стаціонарних та 5 мобільних), вони почнуть роботу 27 жовтня.  

"Вже готовий макет бюлетеня і видрукувана перша партія для пунктів тимчасового розміщення громадян, які перебувають на території РФ (в Білгородській, Воронезькій і Ростовській областях)", - зазначив Козьяков.

За його словами, проводиться уточнення списків виборців, за основу якого взяті списки з травневого "​​референдуму", однак назвати загальну кількість виборців складно, оскільки невідомо, скільки громадян покинули республіку під час боїв.

Скільки з них повернулося, скільки знаходиться за межами ЛНР і скільки зможуть взяти участь в голосуванні - точної інформації немає. 

"Що ми знаємо точно - це бажання більше 50% виборців прийти на вибори", - заявив Козьяков.

Також він повідомив, що "днями на сайті ЦВК ЛНР і в пресі будуть опубліковані адреси виборчих дільниць". При цьому іменних запрошень на вибори не буде, "оскільки немає часу на їх оформлення, але загальна розсилка обов'язково буде".

За словами Козьякова, на території ЛНР зараз проживають громадяни Росії, які хочуть стати громадянами ЛНР і взяти участь у виборах.

Згідно з декларацією про громадянство, прийнятою "Народною радою ЛНР", громадяни, які перебувають на території колишньої Луганської області, є громадянами ЛНР і мають право голосу на виборах.

Як відомо, раніше президент Петро Порошенко заявив, що всі учасники консультацій з врегулювання конфлікту не прізнаюь підсумки "виборів" в ДНР і ЛНР, в т.ч. і Росія. 

За даними  ЦВК, орієнтовна кількість виборців у Луганській області - 1,756 934 млн., у Донецькій - 3,262 494 млн.  Через бойові дії на впівденному сході України позачергові парламентські вибори не відбудуться у 9 з 21-го округу в Донецькій області та у 6 з 11-ти округів Луганської області.

Вибори до Верховної Ради відбудуться 26 жовтня. На сайті Центральної виборчої комісії можна знайти перелік виборчих округів та кандидатів, які балотуються до парламенту.

Новости Донбасса, Інтерфакс

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування