СБУ почала створювати карту концтаборів і поховань на Донбасі

П'ятниця, 3 жовтня 2014, 15:10

Служба безпеки почала процес визначення місць розміщення створених бойовиками концтаборів і масових поховань на Донбасі.

Про це заявив радник глави СБУ Маркіян Лубківський на брифінгу в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми почали дуже складний і тривалий процес ідентифікації місць розміщень концтаборів і масових поховань в Донецькій і Луганській областях", - повідомив він.

 
 
 
 
 

Для збільшення - клікніть

Лубківський уточнив, що мова йде про поховання українських військових і мирних жителів.

За його словами, спецслужби по суті почали складати "карту смерті", на якій зображені злочини бойовиків проти людяності.

Радник глави СБУ зазначив, що це тільки початок роботи і карта поки неповна.

У цих цілях СБУ використовує дані інших відомств, інформацію з різних джерел, в тому числі від місцевих жителів і знімки з космосу.

За словами Лубківського, дані контррозвідки свідчать про те, що терористи запровадили антигуманні порядки.

"Терористи Гіркін, Бєзлер та їхні поплічники з перших днів використовували неприпустиму практику тоталітарних режимів - замінили судові та правоохоронні органи каральними та створили систему так званих "трійок", які без суду й слідства захоплювали людей, катували у підвалах, виносили вироки та розстрілювали", – підкреслив він.

Лубківський провів аналогію із подіями двадцятирічної давнини у Сребрениці (Боснія і Герцеговина), де також у масових концтаборах чинилося насильство.

СБУ сподівається разом з ОБСЄ та інституціями ООН розслідувати кожен епізод, а винних у злочинах покарати і засудити усією світовою спільнотою.

Як тільки буде звільнятися від терористів територія, населений пункт, близьким родичам треба буде здавати зразки крові для ідентифікації кожного тіла, віднайденого у місцях масових поховань.

"Будуть притягнуті до відповідальності так звані "коменданти" та "конвоїри" концтаборів, а також члени т.зв. "розстрільних груп", які наслідуючи фашистів та нквдистів беруть есесівські та нквдістські прізвиська "Абвер", "Мюллер", "Ганс", "Псих", "Берія", "Смерш" тощо", – підкреслив Лубківський.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News