ООН заявляє про погіршення ситуації з правами людини в Криму

Середа, 8 жовтня 2014, 14:55

У Криму залишається складною ситуація з дотриманням прав людини, на півострові фіксуються численні порушення свобод.

Про це заявляє Управління верховного комісара ООН з прав людини, передає Інтерфакс-Україна.

"Число вимушених переселенців з Криму на материковій Україні збільшилося до 17 794", - сказано в доповіді щодо ситуації з дотриманням прав людини в Україні.

За даними ООН, триває скорочення свобод слова, мирних зібрань, порушуються права власності, незаконно вилучається майно.

"Співробітники правоохоронних органів продовжують проводити обшуки, особливо серед кримських татар і українського населення, стверджуючи, що шукають матеріали "екстремістського" змісту", - йдеться в доповіді.

Управління з прав людини закликає владу в Криму припинити здійснювати тиск і залякування кримських татар, гарантувати основні права всім жителям півострова, в тому числі свободу мирних зібрань, слова, віросповідання та пересування, а також право на освіту, гарантії економічних і соціальних прав.

Також ООН закликає розслідувати випадки вбивства і насильницьких зникнень кримських громадських активістів, а також до забезпечення моніторингу ситуації з дотриманням прав людини в Криму по лінії верховного комісара ООН з прав людини.

Всього, в Україні, як ідеться у доповіді ООН, кількість вимушених внутрішніх переселенців станом на 2 жовтня складає 375,8 тис. осіб.

"Незважаючи на те, що деякі вимушені переселенці повернулися додому, дані свідчать про те, що станом на 2 жовтня було 375,792 тис. внутрішньо переміщених осіб в Україні", - йдеться в прес-релізі з нагоди оприлюднення доповіді про дотримання прав людини в Україні .

У документі наголошується, що внутрішні переселенці в Україні стикаються з багатьма проблемами, в тому числі що стосується місця їхнього тимчасового проживання.

Нагадаємо, раніше міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch констатувала посилення тиску на кримських татар і проукраїнських громадян у Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування