Окупанти цькують єдиний кримськотатарський телеканал

Середа, 8 жовтня 2014, 14:52

Єдиний кримськотатарський телеканал АТR став об'єктом "полювання на відьом" з боку самопроголошеної влади анексованого Криму.

Про це своєму Facebook розповіла Лілія Буджурова.

На телеканалі наголошують, що репресивні дії проти них будуть сприйняті як протидія самим кримським татарам.

"Останнім часом у Криму спостерігається активна кампанія, спрямована проти першого і єдиного кримськотатарського телевізійного каналу АТR. Підставою для такого висновку стало кілька факторів.

24 вересня керівництво телеканалу отримало лист від Центру з протидії екстремізму.

У ньому повідомлялося, що АТR нібито "сприяє формуванню антиросійського громадської думки, навмисно розпалює серед кримських татар недовіру до влади та її діям, що побічно несе загрозу екстремістської діяльності".

На цій підставі прозвучало прохання надати всі дозвільні документи, що дають право на здійснення діяльності телеканалу, а також список офіційно працевлаштованих на телеканалі осіб.

30 вересня на прес-конференції в Сімферополі голова Комітету з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій Держради РК Сергій Шувайников, кажучи про журналістів, "упереджено відгукуються про російський Крим, шукають скрізь одні недоліки, з мухи роблять слона, а потім підносять це жителям Криму і світовій спільноті", в якості такого прикладу навів телеканал АТР.

Нарешті, 3 жовтня в парламентській газеті "Кримські вісті" вийшло інтерв'ю заступника голови Громадської палати Олександра Форманчука, який заявив:

"... Канал АТR свідомо веде таку інформаційну політику, нав'язуючи думку, що Крим увійшов до складу Росії проти волі кримсько-татарського народу ... Пора усвідомити, що Російська держава... не терпить свавілля уявної свободи, характерної для України. На материковій Росії подібні дії припиняються на місці... Сподіваюся, це буде робитися, і силові структури ще скажуть своє слово ".

До цього залишається додати, що аналогічні сигнали залякування телеканал АТР отримував і раніше.

У зв'язку з усім вищесказаним АТR заявляє: телеканал ніколи не займався "пропагандою", "закладанням думок", "нав'язуванням думок", "розпалюванням міжнаціональної ворожнечі", "закликами до екстремізму" та іншими гріхами, в яких нас безпідставно звинувачують.

Формат АТR - культурно-просвітницькі та інформаційні програми.

Мета - розвиток мови і культури кримських татар, формування принципів добросусідства в мультикультурному суспільстві Криму, об'єктивне інформування глядача про події, що відбуваються на півострові і за його межами.

Тим не менш, саме така позиція телеканалу зробила його об'єктом "полювання на відьом", і, слідуючи логіці що розгортаються навколо АТR подій, можна очікувати, що наступним кроком з боку влади може стати його закриття.

Якщо цей сценарій стане реальністю, його авторам і натхненників слід реально оцінити соціальні та політичні наслідки такого кроку і ставлення до нього кримських татар.

Для цієї частини населення півострова АТR - не просто телеканал, а символ їх відродження на батьківщині після сталінської депортації, знаковий фактор їх культурної та національної ідентичності.

Тому будь-які дії влади - як позитивні, так і репресивні - по відношенню до АТR обов'язково будуть сприйняті, як сприяння або як протидія самим кримським татарам", - сказано в заяві.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...