Держбюджет недоотримає близько 1,6 мільярда через "війну" на Донбасі - Білоус

Понеділок, 3 листопада 2014, 10:06

Держбюджет України може недоотримати 1,6 млрд гривень через військове протистояння в східних регіонах України, тоді як у вересні цей показник становив 1,8 млрд гривень.

Про це повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава Державної фіскальної служби України Ігор Білоус.

"Адже ми так і не переглянули бюджет в реалістичному ключі, він так і залишився орієнтованим на зростаючу економіку. Але цього не відбувається, ви розумієте. Тому ми вересень закрили з "мінус" 2,8 млрд гривень. За сальдо це 100% при "мінусі" ПДВ", - сказав він.

Білоус зазначив, що приблизно такий же результат ДФС очікує отримати в жовтні.

"... У нас поставлений план "плюс" 40% до жовтня минулого року. Як ви думаєте, це можливо виконати при поточній ситуації в країні? Але, незважаючи на це, ми йдемо з випередженням графіка в 1,7 разу, тобто ми швидше збирали. Ми більше збираємо ПДВ за рахунок значного зниження схематичних податкових кредитів. Крім того, в поточному місяці ми очікуємо приблизно 1,6 млрд грн недонадходжень до держбюджету по східним регіонам. У вересні було 1,8 млрд грн", - повідомив він.

Крім того, держскарбниця, за словами глави ДФС, у вересні 2014 року недоотримала дуже багато платежів по рентним платежам - порядка 1,4 млрд грн, "а в жовтні ми очікуємо близько 600-700 млн грн".

"Проблема глибше, так як у нас реальне падіння промислового виробництва, споживання впало, імпорт впав, імпортери не можуть купити валюту, щоб завести критичний імпорт, наприклад нафтопродукти. Це все свідчить про те, що на митниці платежі будуть не такі хороші, у тому числі це стосується сплати ПДВ. Чудес не буває і треба виходити з реального стану справ", - додав він.

"Економічна правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування