За виборчий тиждень 14 разів було порушено права журналістів

Понеділок, 3 листопада 2014, 13:37

За виборчий тиждень було зафіксовано 10 випадків фізичної агресії проти журналістів.

Про це йдеться в звіті Інституту масової інформації в рамках проекту "Мережа медіа-спостерігачів".

Відзначається, що в період з 25 по 31 жовтня в Україні було зафіксовано 10 випадків порушень прав журналістів, зокрема: фізична агресія, (з них 4 - в Херсонській області), цензура і відмова в доступі до інформації (2 випадки) та інтернет- тиск (2 випадки).

Для збільшення клікнути

Так наприклад окружна виборча комісія №37 (Дніпропетровщина, Криворізький район) проводила засідання комісії, не пускаючи туди журналіста і спостерігачів. Зокрема, доступ на засідання не отримав журналіст Олег Щербак, який прибув на засідання комісії з мобільною групою спостерігачів від ГМ "ОПОРА".

На виборчому окрузі №24 (м. Дніпропетровськ) знімальній групі "11 каналу" двічі перешкоджали вести відеозйомку у день виборів.

В Одесі знімальну групу "7 каналу" не пустили на виборчу дільницю №511336 виборчого округу №135 Приморського району, що розміщена у приміщенні Військового шпиталю. Крім того, на цю дільницю не змогли потрапити журналісти "Думской.net" і "Репортера".

У Тернополі дільнична виборча комісія ухвалила рішення про позбавлення кореспондента газети "Точка Зору" (видання Комітету виборців України) Ігоря Процика права перебувати на виборчій дільниці №611096 окружного виборчого округу №163.

На дільничій виборчій комісії №210267 (с. Репинне, Міжгірського району, Закарпатської області) члени комісії погрожували журналісту всеукраїнського громадського видання "Точка ОПОРИ" Надії Ваць, яка зафіксувала порушення комісією виборчого законодавства.

У Херсоні довірена особа кандидата в народні депутати по 182 виборчому округу Юрія Одарченка вимагав від журналіста "Спільно ТВ" припинити трансляцію процесу голосування.

На 182 виборчому окрузі чоловік у камуфляжі перешкоджав вести фотозйомку журналісту Олександру Карпенку. У школі №27 (округ №182, виборча дільниця №743) виборча комісія відмовилася реєструвати журналістів від місцевих ЗМІ.

Діючий нардеп Юрій Одарченко обмежував пересування журналіста видання "Херсонські вісті" Євгенія Руденка на засіданні ОВК №182.

У Львові сайт Релігійно-інформаційної служби України (РІСУ) атакували група хакерів "КіберБеркут".

Директор ТРК "Вежа" (м. Конотоп Сумської області) заявила, що в день виборів, було зовнішнє втручання на сервер телекомпанії, в результаті чого в ефір було запущено інтерв’ю з кандидатом в народні депутати.

В Одесі на виборчому окрузі №135 (Приморський район Одеси) виборча комісія визначила місця, де можуть перебувати спостерігачі та журналісти, і відгородили їх червоною стрічкою. Причому місця для журналістів та спостерігачів перебувають далеко від столу, за яким засідає комісія.

У Міністерстві внутрішніх справ відмовили кореспонденту Миколаївського інтернет-видання "Преступности.НЕТ" Андрію Лохматову в отриманні копії наказів міністра Арсена Авакова про нагородження осіб відзнакою "Вогнепальна зброя".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування