Порошенко пропонує США знову долучитися до переговорів щодо Донбасу

Середа, 5 листопада 2014, 07:53

Президент Петро Порошенко пропонує поновити "женевський формат" діалогу для врегулювання ситуації на Донбасі – тобто за участю не лише України і Росії, а й США та ЄС.

Про це він сказав державному секретарю США Джону Керрі у телефонній розмові у ніч на середу, повідомляє прес-служба президента.

Порошенко подякував США за їхню роль у консолідації міжнародної підтримки територіальної цілісності України і за невизнання та засудження псевдовиборів на Донбасі 2 листопада.

Президент заявив про відданість України мирному вирішенню конфлікту у повній відповідності до Мінських домовленостей: "Ми доклали занадто багато зусиль і часу для досягнення цих домовленостей, щоб дозволити їх відкинути", - сказав він.

Порошенко також запропонував відновити Женевський формат багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на рівні міністрів закордонних справ.

Керрі ж висловив підтримку з боку США Україні та діям Порошенка щодо дотримання "Мінського протоколу". Він також привітав Україну із проведенням вільних та демократичних виборів до Верховної Ради 26 жовтня, високо оцінив досягнення газових домовленостей в форматі Україна-ЄС-Росія.

Співрозмовники обговорили деталі військово-технічної співпраці, а також питання візиту до України віце-президента США Джозефа Байдена, який відбудеться 21 листопада.

Після квітневих переговорів у Женеві, в яких брали участь представники України, Росії, а також США і ЄС, такий формат зустрічі називають "женевським". За "нормандським форматом" у переговорах брали участь чільники України, Росії, Німеччини і Франції.

У переговорах у Мінську брали участь представники України, Росії та ОБСЄ, а також лідери бойовиків-сепаратистів із Донбасу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування