Засновник ТВі попросив Порошенка розслідувати захоплення телеканала. Назвав прізвища

Субота, 8 листопада 2014, 17:38

Засновник телеканалу ТВi Костянтин Кагаловський звернувся до президента Петра Порошенка та прем'єр-міністра Арсенія Яценюка з проханням розслідувати справу із рейдерським захопленням телеканалу "організованою групою осіб, серед яких – Давид Жванія, Микола Княжицький та Олександр Альтман.

Відповідне звернення Кагаловський оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

За словами Кагаловського, "в організовану злочинну групу входили високопоставлені чиновники режиму Януковича, що ховаються нині в Москві, а також колишні і нинішні члени парламенту, що знаходяться поки в Києві".

"Прошу … дати жорсткі вказівки відповідним правоохоронним органам провести і довести до кінця кримінальне розслідування за фактами рейдерського захоплення і розкрадання мого телеканалу, пов'язаних з цим фактами шахрайства і підробки документів, дачі хабарів і корупції в державній компанії "Енергатом" і подальшого відмивання отриманих злочинним шляхом грошей за межами України", - зазначено у листі.

За його словами, лондонський офіс "Bryan Cave" вже звертався до Порошенка та Яценюка з цього приводу 17 квітня та 24 червня. У листах містилося прохання провести розслідування кримінальних злочинів, скоєних на території України "організованою групою осіб, що включають Жванію, Княжицького та ін.".

"В них також містилися питання про роль в цій історії державної компанії "Енергоатом". У їх подільника на прізвище Альтман вистачило розуму заплатити на території Великобританії за послуги компаній, на які була переоформлена вкрадена власність, з грошей, отриманих від "Енергоатому", - заявив Кагаловський.

Також він додав, що "у справі TVi і, можливо, інших справах "Енергоатому", Жванія не тільки злочинець".

"Він цінний свідок. … До речі, дізнався недавно. Це виявляється той шахрай, який вкрав гроші у покійного Березовського ще у 2004 році. Борис мені тоді розповідав про це, але я прізвища не запам'ятав", - додав Кагаловський.

"Упевнений, що це розслідування правоохоронні органи здатні провести швидко і ефективно.  Я знаю багато людей в Києві, хто з великим задоволенням поділитися з ними інформацією у цій справі. … Уся ця історія - секрет полішинеля. Навіть "Bryan Cave" посилається на електронну переписку між злочинцями, в тому числі тими, хто носив тоді депутатський значок", - зазначив Кагаловський.

Як відомо, у квітні 2013 року рейдери за допомогою підроблених документів та махінацій зі статутними документами захопили телеканал ТВі. Колективу представили нового власника - Олександра Альтмана.  

Альтман заявив, що у нього є довіреність від компанії Кагаловського Wilcox, за якою він передав сам собі 94% акцій компанії, що в підсумку дало йому 95% частки в ТВі. Втім, і власник Wilcox Костянтин Кагаловський, і директор компанії Ортодоксія Нікія, і дві експертизи - назвали довіреність Альтмана підробкою.

Фактичним власником ТВі стала Balmore Invest Альтмана. Після численних переоформлень канал опинився у руках Давида Жванії. Як зазначав Денис Бігус у своїй статті, у приватних бесідах з журналістами Жванія не заперечує цього і каже, що канал дістався йому вже після рейдерського захоплення, і до рейдерства він не має ніякого відношення.

У справі "Кагаловський проти компанії Balmore Invest Ltd. суд визнав Олександра Альтмана винним у  підробці документів щодо передачі прав власності каналу ТВi та засудив Альтмана до 1,5 років в'язниці. 

Свідчення у британському суді, публічна інформація про держзакупівлі та листування Альтмана, яке було оприлюднене, показують, що за захоплення каналу замовники розплачувалися бюджетними коштами, зокрема - Енергоатома.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News