Мартін Шульц: Насильницька зміна кордонів у Європі неприйнятна

Неділя, 9 листопада 2014, 15:48

Зміна державних кордонів у Європі насильницьким шляхом є категорично неприйнятною. 

Про це у своїй промові в Берліні з нагоди 25-тої річниці падіння Берлінського муру заявив голова Європарламенту Мартін Шульц.

Торкаючись нинішнього конфлікту в Україні  Шульц висловив стурбованість тим, що в Європі знову насильницьким шляхом змінюються державні кордони.  Такі дії, на його погляд, є категорично неприйнятними.

При цьому він висловив думку, що в українській кризі може бути лише політичне рішення.

"Подобається нам чи ні, але Росія є ключовою силою, постійним членом Ради безпеки ООН. Тому нам було б доцільним засвідчити свою відданість територіальній цілісності України, але тримати комунікаційні канали з Росією відкритими", - додав він.

Також Шульц зазначив, що через 25 років після падіння Берлінського муру до Європи знову повернувся страх перед війною.

"Сьогодні, як ми думали, настала епоха тривалого миру, однак страх перед війною повернувся до Європи", - заявив він.

"У безпосередньому сусідстві з ЄС відбуваються війни, розпадаються держави, силою змінюються кордони, а люди тікають від небачених жорстокостей", - додав Шульц, говорячи про конфлікт на сході України.

З огляду на це, за його словами, перед Європою нині стоїть питання: "Чи допустимо ми, щоб замість сили права повернулося право сильнішого?".

За словами політика, 9 листопада 1989 року вчить тому, що "все можливо, але ніщо не гарантовано навіки", тому потрібно бути готовими до ризиків і бути готовими захищати свої грунтовні цінності.

Німецька хвиля, Укрінформ 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування