У Росії можуть запровадити фільтрацію всього інтернету

Вівторок, 2 грудня 2014, 09:46

Держдума Росії до кінця року затвердить поправки, що передбачають введення обов'язкової фільтрації інтернет-контенту на рівні провайдерів.

Про це пише "Газета.ру" з посиланням на свої джерела.

За даними видання, таке рішення низкою чиновників, у тому числі помічником президента Путіна Ігорем Щегольовим.

Експерти впевнені, що впровадження системи фільтрації дорого обійдеться операторам, істотно знизить швидкість обміну даними і вдарить по інтернет-бізнесу.

За словами джерела, йдеться про впровадження раніше запропонованого виконавчим директором Ліги безпечного інтернету Денисом Давидовим механізму обов'язкової фільтрації інтернет-контенту операторами зв'язку.

Він запевняє, що мова йде про введення стовідсоткової премодерації операторами усього обсягу трафіку.

"Ті, хто не зможуть робити це на своїх ресурсах, зобов'язані будуть купувати вже очищений контент у більш великих операторів. Тим самим буде створено механізм визначення довірених і недовірених провайдерів", - стверджує джерело.

При цьому джерело підкреслило, що влада спеціально намагаються уникнути широкого громадського обговорення поправок, оскільки ними незадоволені практично всі оператори і провайдери, а також представники інтернет-бізнесу.

Ігор Ашманов, на компанію якого вказує джерело як на розробника фільтра для цього проекту, заявив, що готовий продавати їх і державі.

"У нас є механізм для фільтрації веб-контенту, ми його продаємо приватним замовникам, "урядових замовлень" у нас поки немає. Будуть - продамо, якщо умови будуть вигідними", - розповів Ашманов.

Аналітик Російської асоціації електронних комунікацій Карен Казерян оцінює витрати на повсюдне встановлення необхідного софту в кілька мільярдів доларів, а тому сумнівається, що проект матиме успіх.

До того ж, за його словами "це істотно знизить швидкість інтернет-з'єднання і вимагатиме серйозних витрат".

Представники великих операторів різко виступили проти цієї ініціативи, а в "Ростелекоме" запевняють, що нічого про прийняття поправок не чули.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування