Фірташ будує тісні зв'язки в Британії - WSJ

Вівторок, 2 грудня 2014, 14:58

Українській олігарх Дмитро Фірташ, проти якого в США порушено справу, має тісні зв'язки серед британських політиків. Саме до нього за консультаціями звертався МЗС Британії у лютому на початку кризи в Україні. 

Про це йдеться у статті The wall street journal.

Одним із ключових британських друзів Фірташа є британський пер, у минулому розвідник Реймонд Асквіт.

Він є бізнес-партнером Фірташа та засідає у спостережній раді фірташівської Group DF.

Ще один партнер Фірташа – Річард Спрінг. Він є членом Палати Лордів. Кажуть, що саме він організував у лютому зустріч Фірташа із представниками МЗС Британії.

Коли в лютому Янукович втік до Росії, представники МЗС Британії звернулися до Річарда Спрінга із проханням організувати зустріч із Фірташем для консультацій по ситуації в Україні. За словами Спрінга, така зустріч відбулася 24 лютого. 

Дипломати запитували Фірташа про його погляди на ситуацію в Києві та його контакти з Росією. 

Як пише видання, Фірташ відряджав до Вашингтона Асквіта та Роберта Шелтера-Джонса. Там вони зустрічалися із Департаментом юстиції і намагалися переконати його представників у непричетності Фірташа до махінацій Семена Могилевича.

Згодом Фірташ звертався до них же по допомогу у налагодженні зв’язків у Британії.

Близько 2005 року Фірташ інвестував $1 млн та отримав 25% частки у екологічній компанії, заснованій Астрітом. Наступного року Шелтер-Джонс та Фірташ об’єднали свої бізнеси. Наразі він є заступником голови Наглядової ради Group DF.

У 2007 році усі троє заснували Британсько-українське співтовариство, що мало би сприяти зміцненню зв’язків між політиками та бізнесменами обох країн. Головою співтовариства було призначено Річарда Спрінга.

Зв'язки Фірташа у Британії. Інфографіка  The wall street journal

Для збільшення натисніть на зображення

При цьому він отримував консультаційні послуги від кіпрської компанії під назвою Spadi Trading Ltd., згідно з реєстром інтересів британських парламентаріїв. Ця компанія належить зареєстрованій на Британських Віргінських островах організації під назвою Interbeam Ltd., яка знаходиться під контролем пана Шетлера-Джонса.

У одному із інтерв'ю Спрінг заявив, що не знав, що ця компанія пов’язана із Шелтером-Джонсом.

Ще одним директором Співтовариства є Джон Вітінгдейл (Whittingdale), член Палати Общин. Він був особистим секретарем Маргарет Тетчер, коли та була прем’єром. Вітінгдейла та Спрінг приїздили в Україну на кошти Співтовариства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування