Генпрокуратура звільнила 413 прокурорів Криму за службу окупантам

Вівторок, 2 грудня 2014, 16:38

За порушення присяги та перехід на службу до окупаційних органів прокуратури АР Крим звільнено 413 працівників прокуратури автономії.

Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

ГПУ інформує, що у серпні-листопаді цього року провела перевірку за фактом порушення закону окремими працівниками прокуратури Автономної Республіки Крим, за результатами якої Віталій Ярема звільнив їх із посад із позбавленням класного чину.

Внаслідок анексії Російською Федерацією території АР Крим, перевірка значно ускладнювалася і вимагала більше часу для дослідження обставин та встановлення усіх 413 працівників, які перейшли на службу до окупаційних органів прокуратури автономії, повідомляє ГПУ.

Однією з підстав для звільнення їх із органів прокуратури України є положення закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України".

Відповідно до п. 3 ст. 14 цього закону зі списків правоохоронних органів України виключаються ті особи, стосовно яких отримано документальне підтвердження про їх зарахування до правоохоронних органів РФ. Ці факти було встановлено при перевірці.

Зокрема з’ясувалось, що у березні-серпні 2014 року 413 працівників прокуратури АР Крим, в порушення Конституції та законів України, перейшли на службу до окупаційних органів прокуратури автономії. Такий перехід відбувся на підставі рішень незаконно призначеного прокурора Криму – Наталі Поклонської.

Крім цього, окремі працівники прокуратури АРК активно сприяли Поклонській у формуванні окупаційних органів прокуратури, проведенні нею незаконних звільнень працівників прокуратури Криму та незаконних кадрових призначень до окупаційних самопроголошених територіальних утворень.

Вказані дії є порушенням "Присяги працівника прокуратури", наголошують у ГПУ. Відповідно до вимог закону України "Про прокуратуру", порушення цієї присяги несумісне з подальшим перебуванням в органах прокуратури.

Як відомо, стосовно Поклонської розпочато кримінальне провадження за співучасть у діях, спрямованих на захоплення державної влади.

У ході досудового слідства, в тому числі, перевіряють обставини вчинення правопорушень зазначеними особами та їх причетність до скоєння злочинів.

17 березня Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання ГПУ про затримання та привід до суду для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою самопроголошеного прокурора АРК Поклонської.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...