"Опоблок" заявляє, що йому не запропонували "жодних контрольних комітетів"

Середа, 3 грудня 2014, 12:36

Партія "Опозиційний блок" заявляє, що коаліція намагається позбавити її можливості контролювати владу парламентськими механізмами.

Як ідеться у заяві "Опозиційного блоку", влада досі не запропонувала йому "жодних контрольних комітетів: ані регламентного, з питань свободи слова й прав людини, ні участі в президії парламенту".

"Парламентська більшість всіма способами намагається позбавити Опозиційний блок, який є реальною і єдиною опозиційною силою, парламентських функцій контролю над владою. Ці права опозиції передбачені Конституцією України, законодавством, регламентом і практикою попередніх семи скликань Верховної Ради", - заявляють представники колишньої влади.

На думку ОБ, "парламентська більшість намагається створити штучну ручну керовану опозицію, щоб позбавити реальну опозицію всіх важелів контролю над владою".

"За Опозиційний блок проголосували 1,5 мільйони громадян і така поведінка влади – це неповага до виборців, яке посилює розкол країни", - стверджують депутати, більшість із яких були "більшістю" у минулій ВР.

"До складу фракції Опозиційного блоку входить 40 народних депутатів, що за квотним принципом розподілу керівних посад у комітетах дозволяє очолити 3 з 27 комітетів Верховної Ради. Відповідні розрахунки квот були розіслані всім фракціям спікером Гройсманом", - зазначає партія.

Квоти у Верховній Раді
Квоти у ВР 8 скликання

В ОБ наголошують, що "за всю історію скликань Верховної Ради України жодного разу не було випадку, щоб опозиція не була представлена в президії парламенту, – і тільки нинішня влада зневажає права опозиції на функції контролю над владою".

Лист Бойка щодо комітетів ВР

."Така поведінка влади свідчить про її авторитаризм і схильності до узурпації влади. Вона суперечить принципам демократії й 25-річному досвіду українського парламентаризму", - заявляє "Опозиційний блок".

"Зневага до прав опозиції на контроль дій влади – перший крок до згортання прав і свобод в Україні", - застерігає партія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування