70% росіян не знають, що таке "русскій мір"

Середа, 3 грудня 2014, 13:49

Більшість росіян (71%) не чули словосполучення "Русскій мір" і не знають, що під цим мається на увазі.

Такі дані всеросійського опитування ВЦИОМ, проведеного в листопаді, передає Інтерфакс-Україна.

Ті, кому знайоме поняття "Русскій мір", вважають, що йдеться, насамперед, про "усіх російських людей" і "людей, що виховувалися в традиціях російської культури" (по 3%) .

Інші асоціюють з ним "усіх, для кого є рідною російська мова", а також з націоналістичним рухом, "миром для Росії, для росіян" або просто вважають це синонімом слів "Росія" і "Батьківщина" (по 1%) .

Ще 2% чули про "Русскій мір", але не можуть пояснити що це.

Більшість респондентів, які знають про "Русскій мір", кажуть, що він реально існує (63%), може поєднувати людей різних національностей (65%) і віросповідань, не тільки православних (67%).

Також до нього відносять території проживання російських людей, у тому числі за межами Росії (66%).

А 56% впевнені, що люди, що не володіють російською мовою, можуть бути частиною "Русского міру". Соціологи відзначили, що найбільш спірним є питання, чи можна зараховувати до "Руського міру" людей іншої культури: 48% відповідають ствердно, а 45% виступають "проти".

До "Руського міру" респонденти відносять території Донбасу (75%), Придністров'я (63%), а також поєднує представників російських громад за кордоном: у країнах Європи, Америці (63%) і Ізраїлю (62%). Крім того, до територій "Руського міру" відносять Північний Казахстан (56%), Абхазію (55%), Південну Осетію (52%) і Сербію (48%).

При цьому землі Прибалтики, Центральної й Західної України, скоріше, не сприймаються як частини "Руського миру" -64% і 56% респондентів відповідно не відносять їх до "Руського міру".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування