"Газпром" хоче вмовити Європу купувати газ в обхід України - ЗМІ

П'ятниця, 5 грудня 2014, 08:12

"Газпром" хоче вмовити європейські компанії, які отримують газ через Україну, з 2020 року забирати його з хаба в західній Туреччині.

Окрім того, їм потрібно буде будувати своїми силами газопроводи в Центральну Європу, пише російська газета "Коммерсант" з посиланням на власні джерела.

Така стратегія, як пише видання, у разі успіху дозволить виконати завдання, що стояли перед South Stream.

Водночас, при провалі переговорів із споживачами "Газпрому" загрожує втрата чверті його поставок в Європу.

Як поідомляють джерела видання, нова труба може бути прокладена по найкоротшому маршруту через Чорне море - приблизно паралельно газопроводу Blue Stream, а потім піде в західну Туреччину до кордону з Грецією, де створять пункт здачі газу.

Одночасно "Газпром" збирається вести переговори з європейськими компаніями, які отримують газ через Україну, щоб замінити закріплені в їх довгострокових контрактах пункти здачі (зараз для більшої частини об'ємів це австрійський Баумгартен) на новий турецький хаб.

Водночс співрозмовники російської газети вказують також і на ризики такого плану.

"Навіть не кажучи про те, наскільки складними будуть переговори по зміні пунктів здачі, європейці цілком можуть поставити питання про їх перенесення не так на кордон Туреччини та Греції, а на кордон Росії та України, щоб використовувати українську ГТС", - говорить один з них.

Іншим аспектом проблеми є терміни побудови нової труби в Туреччину - проектування займе час, хоча "Газпром" може використовувати і старі варіанти розширення Blue Stream, створені в кінці 2000-х років.

Якщо компанія не встигне побудувати заплановані потужності до 2020 року або зазнає невдачі в переговорах про перенесення пунктів здачі газу, доведеться домовлятися з Україною, зазначають джерела видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія відмовляється продовжувати реалізацію "Південного потоку".

"Європейська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування