Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У день 20-ї річниці Будапештського меморандуму МЗС закликало світ вгамувати Росію

П'ятниця, 5 грудня 2014, 11:31

У день 20-ї річниці Будапештського меморандуму МЗС закликало держави-гаранти безпеки України здійснити невідкладні кроки заради відновлення територіальної цілісності, суверенітету і миру в Україні.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій у п'ятницю.

МЗС нагадує, що у 2014 році Російська Федерація порушила взяті на себе зобов’язання, зокрема, окупувала частину суверенної території України (Автономну Республіку Крим і місто Севастополь) та розв’язала збройну агресію на сході України.

Таким чином, не лише поставлено під сумнів гарантії безпеки ядерних держав щодо окремо взятої країни, але й створено небезпечний прецедент, коли держава, яка гарантувала безпеку Україні у відповідь на відмову від ядерної зброї, зухвало порушила її суверенітет і територіальну цілісність.

Такі дії не лише є відкритою агресією проти України, вони є загрозою для всієї міжнародної системи ядерної безпеки та підривають режим нерозповсюдження зброї масового знищення в цілому, наголошує МЗС.

"Закликаємо держави-гаранти безпеки України здійснити невідкладні кроки заради відновлення територіальної цілісності, суверенітету і миру в Україні, а також розпочати практичне обговорення питань юридично зобов’язуючих гарантій безпеки країнам, які ухвалили або планують ухвалити історичне рішення щодо відмови від ядерної зброї", - сказано в заяві.

Як відомо, 5 грудня 1994 року Велика Британія, Російська Федерація та Сполучені Штати Америки підписали у Будапешті меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти Будапештського меморандуму зобов’язалися утримуватися від загрози силою чи її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України.

Протягом 20 років участі у ДНЯЗ Україна сумлінно виконувала всі положення Будапештського меморандуму, а також займала активну позицію на переговорах в галузі ядерного нерозповсюдження.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...