З початку року в Україну не пустили 14,5 тисяч росіян

Понеділок, 8 грудня 2014, 14:05

З початку року українські прикордонники не пропустили в Україну 14,5 тис. Громадян Росії.

Про це повідомив голова Держприкордонслужби Віктор Назаренко в інтерв'ю Інтерфакс-Україна.

"У результаті посилення контролю, було відмовлено у в'їзді в Україну майже 14,5 тис. громадянам РФ, більшість з яких прямували для участі в дестабілізаційних заходах або не змогли підтвердити мету своєї поїздки", - сказав він.

При цьому Назаренко додав, що це пов'язано, насамперед, з питаннями безпеки. "Аналіз відмов росіянам показав, що в основному це чоловіки віком від 20-ти до 55-ти років, чоловіки такого віку, як правило, і брали участь у всіх цих дестабілізаційних заходах", - сказав він.

За словами Назаренка, цього року спостерігається істотне зниження пасажиропотоку на кордоні України. "Якщо за 10 місяців минулого року кордон України перетнули понад 82 млн громадян, то за аналогічний період цього року - всього 62 млн, що є зменшенням на 24%", - сказав В.Назаренко.

Що стосується громадян Росії, то за його словами, минулого року в Україну в'їхало понад 9 млн таких осіб, а в поточному - всього 2,3 млн, показник зменшився відповідно в 4 рази.

Відповідаючи на запитання щодо дій прикордонників у випадку, якщо український кордон перетинатимуть колишні високі посадовці, щодо яких в Україні відкриті кримінальні виробництва, голова Держприкордонслужби сказав: "Законодавство України чітко визначає порядок дій посадових осіб Держприкордонслужби в разі, коли стосовно громадян, прямують через державний кордон, існують правові обмеження, ця інформація носить службовий характер і не підлягає розголосу".

Разом з тим він додав, що прикордонники щодня виконують десятки доручень правоохоронних органів, і взаємодія з іншими зацікавленими відомствами в цьому питанні налагоджено досить добре. "Також хочу нагадати, що для того, щоб у свій час не випустити колишнього президента України Януковича та інших посадових осіб, донецьким прикордонникам довелося проявити відповідну громадянську позицію і професійну мужність", - підкреслив Назаренко.

Він нагадав, що в той час, коли ці особи виїжджали, вони були ще чинними керівниками держави, і щодо них не було ніяких доручень від правоохоронних органів. "Тільки завдяки національно-свідомій позиції наших прикордонників ці особи не змогли здійснити задумане. У цій ситуації прикордонник вчинив так, як йому підказувала совість", - сказав глава прикордонного відомства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування