США закликали Кремль негайно звільнити Савченко та інших

Середа, 7 січня 2015, 09:32

США закликають Росію звільнити з-під варти українську льотчицю Надію Савченко та інших ув'язнених українців.

Про це завила речниця Держдепартаменту США Дженніфер Псакі  під час брифінгу.

За її словами, Вашингтон вітає обмін ув’язненими військовополоненими та заручниками між Києвом та сепаратистами, який відбувся торік у грудні.

Водночас речниця зазначила, що сотні осіб ще перебувають в ув’язнені.

"Вашингтон вкотре засуджує тривале ув’язнення Росією українських заручників і утримання їх під вартою на території Росії, включаючи українську парламентарку Надію Савченко та режисера Олега Сенцова", - наголосила Псакі.

Крім того, за її словами, США "з розумінням ставляться до голодування як форми протесту Савченко проти її ув’язнення".

Речниця вказала на викликане голодуванням загострення проблем зі здоров'ям в української льотчиці, тож закликала негайно звільнити як Надію Савченко, так і інших українських громадян, які утримуються пенітенціарною системою Росії.

Як відомо, 4 січня президент Петро Порошенко доручив активізувати зусилля зі звільнення українських військових, які знаходяться у полоні терористів.

14 грудня Порошенко наголошував на необхідностіактивізувати роботу зі звільнення заручників, які перебувають у полоні бойовиків та на території Росії.

26 грудня під час обміну полоненими бойовики звільнили 146 заручників, ще 8 звільнили наступного дня. 

Разом з тим у полоні в Росії викраденими та ув'язненими лишаються Надія Савченко,  Олег Сенцов, О.Чірній, О.Кольченко та Г.Афанасьєв. 

МЗС України заявив, що усі вони - політичні заручники агресивної політики Росії проти України.

5 січня у мережі стартувала інтернет-акція на підтримку Савченко. Активісти створюють і поширюють у мережах Twitter i Facebook матеріали з інформацією про українську льотчицю з хештегом #FreeSavchenko.

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування