Їжа у світі подешевшала найбільше за останні 4 роки

Четвер, 8 січня 2015, 19:48

Індекс продовольчих цін ФАО у грудні 2014 року знизився на 1,7% - до мінімальних із серпня 2010 року 188,6 пункта.

Про це йдеться в прес-релізі ФАО, передає "Інтерфакс-Україна".

Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився у грудні на 2,3% порівняно з листопадом і становив 174 пункти. Зниження індикатора зумовлене збільшенням пропозиції на ринку і зменшенням імпорту з боку низки основних споживачів - зокрема, Росії і Китаю.

Індекс цін на цукор у грудні порівняно з листопадом знизився на 4,8% - до 219 пунктів. Прогноз виробництва цукру у Бразилії, найбільшому світовому виробнику й експортері цукру, як і раніше, позитивний, проте через падіння цін на паливо менший обсяг цукрової тростини буде перероблено на етанол.

Ціни на зернові незначно зросли з листопада. Зниження цін на рис не змогло повністю компенсувати збільшення вартості пшениці, спричинене побоюваннями, що Росія може обмежити її експорт. Індекс цін на зернові в грудні підвищився на 0,4% порівняно з листопадовим показником і становив 183,9 пункта.

Індекс цін на рослинні олії опустився на 2,4% - до 161 пункта. Така динаміка пояснюється зниженням попиту на пальмову олію для виробництва біопалива.

Ціни на м'ясо в грудні зменшилися переважно на тлі зростання курсу долара і збільшення пропозиції. Індекс цін на м'ясо загалом становив 204 пункти, що на 1,9% нижче порівняно з показником листопада.

За минулий рік індикатор цін на продовольство в середньому становив 202 пункти, що на 3,7% менше, ніж попереднього року.

Максимальне зниження було зафіксоване в цінах на зернові культури (-12,5%), молочні продукти (-7,7%), масло (-6,2%) і цукор (-3,8%). Єдиною категорією продуктів харчування, ціни на яку зросли за минулий рік, стало м'ясо (+8,1%).

Індекс продовольчих цін ФАО - середньозважений показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик п'яти продовольчих сировинних товарних груп: зернові, м'ясо, молочні продукти, рослинні олії та цукор.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування