Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Серед помічників депутатів Ради є родичі і технічні конкуренти – дослідження

Вівторок, 10 лютого 2015, 12:04

Низка депутатів Верховної Ради найняли собі у помічники родичів та технічних кандидатів, які конкурували з ними на парламентських виборах.

Про це свідчать результати дослідження доступної на сайті Верховної Ради інформації про помічників народних депутатів VIII скликання, яке провів рух "Чесно".

В цілому, щонайменше 19 депутатів заручилися допомогою своїх родичів, які мають статус їх помічників. 15 депутатів надали такий статус переможеним опонентам.

Показовою є практика депутата VI, VII та VIII cкликань Василя Петьовки: протягом трьох скликань він користується послугами помічника-консультанта Степана Хоми, з яким конкурував на виборах  у 2012 та 2014 роках.

Клацніть для збільшення

Абсолютним рекордсменом за кількістю помічників є Михайло Ланьо з депутатської групи "Воля народу" – серед його 28 помічників є двоє власних дітей – Михайло, та Павла Ніколетта.

На відміну від нього, 11 депутатів мають лише по одному помічнику. В середньому команди народних депутатів налічують 9 помічників-консультантів.

Клацніть для збільшення

Станом на 9 лютого відомі прізвища 3715 помічників-консультантів чинних нардепів. З них 609 є держслужбовцями, на контракті за сумісництвом працевлаштовано 34 людини, на постійній основі працюють 474 помічника. Переважну більшість помічників (2598 або 70%)  залучено на громадських ​засадах.

Серед помічників є 2577 чоловіків та 1138 жінок. На оплачуваній роботі працює приблизно рівна кількість чоловіків та жінок: 569 та 548 відповідно. Серед парламентських фракцій найбільший відсоток жінок допомагає депутатам від "Самопомічі", найменший – членам фракції "Воля народу".

"Посвідчення помічника-консультанта народного депутата відкриває практично усі двері, а ті помічники, які перебувають на державній службі, взагалі прирівнюються у статусі до спеціалістів Кабміну. Щороку на оплату праці помічників із коштів держбюджету витрачається понад 100 млн гривень. Саме тому громадськість має право знати: хто вони, помічники народних депутатів", – заявила юрист Інституту медіаправа Галина Чижик.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування