Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокуратура вирішила забрати у Януковича штаб-квартиру на Печерську

Вівторок, 3 лютого 2015, 09:28

Прокуратура Києва в інтересах Київради подала позов до ТОВ "Кінотеатр "Зоряний", яке купило цей актив у столичної влади у 2003 році, з вимогою повернути будівлю місту.

Про це пише "Ділова столиця".

За словами депутата Київради Ярослава Діденка, прокуратура Києва зайнялася справою "Зоряного" не з власної ініціативи.

"Спочатку ми збирали підписи мешканців Печерська за скасування приватизації "Зоряного", а потім стали писати в прокуратуру. Ми хотіли виступити третьою стороною, оскільки прокуратурі не довіряємо. Вона може послабити прес. Тому вирішили підготувати колективний позов окремо", - сказав депутат.

За його словами, наразі будинок колишнього кінотеатру законсервовано, в ньому функціонують тільки ресторани на першому поверсі.

Як відомо, на момент продажу кінотеатру у 2003 році ТОВ "Кінотеатр "Зоряний" належало колишнім нардепам від Партії зелених Сергію Павленку та Олегу Поліщуку.

Але вже за місяць після продажу склад засновників змінився, і контроль над нею отримала донецька фірма "Веспром". Її контролював Едуард Прутнік – тодішній радник і одна з довірених осіб Віктора Януковича, що у 2002 році став прем’єром.

Прутнік відразу ж поставив біля керма "Зоряного" Андрія Кравця, який у 2010 році, після обрання Януковича президентом, очолив Держуправління справами.

Тоді ж, у 2003 р, нікому ще не відомий Кравець разом з дружиною Марією Пелих тільки перебрався до Києва з Полтавської області і влаштувався заступником директора Броварського домобудівного комбінату "Меркурій". У цьому йому допоміг тесть – Юрій Пелих, секретар правління держкорпорації "Укрбуд".

Після того як Кравець пішов на підвищення (у 2006 р став заступником міністра Кабінету Міністрів), його місце зайняла дружина – Марія Пелих. З цієї причини довгий час помилково вважалося, що кінотеатр "Зоряний" – сімейний бізнес Кравця.  

У 2008 р "Веспром" продав свою частку в "Зоряному" донецькій фірмі "Українська міжрегіональна інвестиційна група", засновником якої був Український бізнес банк (екс-фінустанова "Донеччина").

Видання припускає, що права на колишню штаб-квартиру "регіоналів" незабаром може пред'явити новий господар. Адже незадовго до подачі позову в суд прокуратурою опосередкованим власником ТОВ "Кінотеатр" Зоряний "ТОВ став офшор з Белізу Sabik, який контролюється "сім'єю"Януковича

У 2008 році "Зоряний" став не єдиною угодою між Прутніком та сім'єю майбутнього президента. У тому ж році Прутнік продав Олександру Януковичу і п'ять своїх збагачувальних фабрик, які управлялися компанією "Донбаський розрахунково-фінансовий центр".

Після продажу "Зоряного" у його роботі нічого не змінилося – ще в 2004 році в ньому стали проходити з'їзди і наради Партії регіонів.

Після перемоги Євромайдану і краху Партії регіонів "Зоряний" спорожнів, а незабаром стало відомо, що його можуть повернути в комунальну власність.

Приводом для скасування приватизації більш ніж десятирічної давнини влада вирішила використовувати ключову умову договору купівлі-продажу будівлі кінотеатру – збереження його профілю основної діяльності, яким був показ кінофільмів.

Перше засідання у справі мало відбутися 16 січня, але відповідач на нього не з'явився, тож розгляд справи відклали до 9 лютого.

Українська правда. Київ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...