Порошенко: Україні потрібне озброєння, щоб захищатися, а не атакувати

Субота, 7 лютого 2015, 17:02

Україна не буде використовувати зброю, щоб атакувати, та розраховує, що має право отримати нелетальне озброєння в якості допомоги.

Про це заявив преиздент Петро Порошенко у ході безпекової конференції у Мюнхені.

"Я президент миру, не президент війни", - заявив Порошенко та нагадав, що основними пунктами мінського меморандуму є припинення вогню, відведення озброєння від лінії зіткнення та звільнення усіх заручників, вибори на Донбасі за українським законодавством.

"Але нашим опонентам це не подобається", - додав Порошенко.

"Упевнений, що тільки Мінський Меморандум, лише мінські угоди, визнані світом, можуть стабілізувати ситуацію в Україні", - зазначив президент.

Також Порошенко наголосив: "Мінські угоди - не шведський стіл у Bayrischer Hof (5-зірковий готель у Мюнхені), з яких ви можете вибрати. Pacta Sunt servanda (з латини - "угоди мають виконуватися)". 

При цьому він підкреслив, що Україна ніколи не визнає "фейкових" виборів, які відбулися у "ДНР" та "ЛНР" у листопаді 2014 року.

"Встановлення миру – наша найбільша ціль, та для цього ми будемо співпрацювати з партнерами", - додав президент.

"Ми жодного разу не порушили Мінського меморандуму, не проводили ніяких наступальних операцій. Але ми маємо право захищати себе та своїх людей. Я знаю, що постало питання – якщо ми отримаємо озброєння, агресія триватиме ще більше. Але ми побачили: те, що Україна не має можливості захищатися, призвело до того, до операції проти України збільшуються, що призвело до ескалації конфлікту", - підкреслив Порошенко.

"Ми не будемо використовувати зброю, щоб атакувати. Чим більше ми будемо себе боронити, тим більше ми  будемо підтримувати наше бажання мирного вирішення конфлікту", -  запевнив президент.

Також Порошенко наголосив, говорячи про виконання Будапештського меморандуму: "Думаю, в  нас є таке право сьогодні – отримати нелетальне озброєння, щоб боронити свою країну в рамках цього меморандуму".

При цьому він наголосив, що Україна розраховує отримати озброєння, щоб "краще оборонятися". 

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування