В Україну прибув черговий "гумконвой". РНБО: РФ знову порушила міжнародне право

Неділя, 8 лютого 2015, 09:13

Автомобілі МНС Росії з "гуманітарною допомогою" для Донбасу прибули на держкордон в Ростовській області.

Як повідомив заступник начальника центру управління в кризових ситуаціях МНС Олег Воронов, митне оформлення автомобілів зі складу "гумконвоя" проходило на двох прикордонних пунктах пропуску "Донецьк" і "Матвєєв Курган".

"Все автомашини пройшли митний огляд, перетнули кордон і почали рух у бік Донецька і Луганська", - зазначив Воронов.

У МНС РФ зазначили, що понад 170 автомобілів везуть для жителів Донбасу понад 1,8 тис. Тонн "гуманітарних вантажів" - продуктів харчування, будівельних матеріалів, інших матеріальних засобів, необхідних для життєзабезпечення населення.

Згідно з повідомленням, на прикордонних пунктах пропуску у митних процедурах беруть участь представники прикордонної та митної служб України і присутні представники місії ОБСЄ. "Жодних претензій вони не висловлюють", - зазначено у повідомленні.

Пізніше у РНБО України заявили: російська сторона в односторонньому порядку здійснила пропуск 13-го так званого гуманітарного вантажу в порушення норм міжнародного і національного права. 

"З огляду на провокаційні дії РФ, українська прикордонно-митна група здійснила лише візуальне спостереження за проходженням вантажівок. Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста також не брали участі в оформленні цього вантажу", - заявив речник штабу АТО Андрій Лисенко.

За його словами, загалом через російські пункти пропуску "Донецьк" та "Матвєєв Курган" прослідувало 175 вантажівок.

Як відомо, російські "гуманітарні конвої" вторгаються в Україну незаконно, без будь-якого огляду українськими прикордонниками та без участі Червоного Хреста. В РФ заявляють, що останні вантажі оглядалися представниками України та ОБСЄ.

Разом з тим в РНБО неодноразово заявляли, що у "конвоях" Росія привозить бойовикам підкріплення і зброю, а з України машини конвою вивозили навіть обладнання з українських заводів.  Після прибуття чергових "конвоїв" у зоні АТО фіксується значна активізація бойовиків, посилюються обстріли позицій українських військовослужбовців та мирних мешканців. 

ТАСС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...