Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Погане ставлення росіян до Заходу досягло історичного максимуму – опитування

Понеділок, 9 лютого 2015, 12:10

Антизахідні настрої в Росії досягли історичного максимуму.

Про це повідомляють "Ведомости" з посиланням на опитування "Левади-центру".

Згідно з опитуванням, до США негативно ставиться 81% опитаних (рік тому – 44%), а кількість росіян, які називають відносини між Росією і США ворожими, зросла за рік більш ніж у 10 разів (з 4 до 42%).

До Євросоюзу погано ставиться 71% росіян, а ворожими відносини з ЄС вважають 24% (рік тому – 1%). При цьому 40% все ще вважають, що стосунки з Заходом треба зміцнювати, тоді як дистанціюватися від Заходу пропонують 36%.

А кількість тих, хто вважає, що Росія встала нарівні з найвпливовішими державами, зменшилася з 45% у 2008 році до 27%.

Вороже ставлення до США не змінюється, а ставлення до Євросоюзу та України продовжує погіршуватися, зазначив заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін.

"За 25 років спостереження сьогодні у росіян найгірше ставлення до Заходу і США, пов'язане з ситуацією навколо України і нерозумінням росіянами природи санкцій", – сказав він.

За словами соціолога, за ворожою політикою відносно Росії респонденти бачать економічне підґрунтя, але виважено ставляться до позиції країни на світовій сцені: одні вважають, що економічний розвиток Росії не такий успішний, як здавалося до кризи 2008 року, інші – що вона відстає від Заходу через те, що її як швидко зростаючого конкурента видавлюють з економічного простору.

Незважаючи на проблеми у стосунках, росіяни вважають це скоріше історичним непорозумінням, яке коли-небудь закінчиться, і стосунки відновляться, говорить соціолог.

За словами політолога Олексія Макаркіна, у росіян традиційно був поділ на "погані" США і "хорошу" Європу, але ще до подій в Україні стало змінюватися ставлення до європейців як до людей, які відмовилися від своїх цінностей.

В результаті частина населення, за його словами, почала самостверджуватися за рахунок "традиційних цінностей", а інша визнала, що Європу не наздогнати, і до цього додалися пропаганда і санкції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування