Савченко на прогулянку випускають тільки зі сторожовим псом

Понеділок, 9 лютого 2015, 12:44

До української льотчиці і депутата Надії Савченко, яка голодує вже 59-й день у тюремній лікарні в Москві, протестуючи проти незаконного арешту, застосовують безпрецедентні заходи безпеки.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповіла відома російська журналістка і правозахисниця Зоя Свєтова.

"Надія Савченко перебуває в повній ізоляції від всіх в'язнів лікарні "Матросская тишина". І навіть гуляти вона ходить в прогулянковий дворик, як і всі, але гуляє вона там сама разом зі сторожовою собакою", - сказала вона.

"Собака її охороняє. Не зрозуміло, від кого. Це абсолютно божевільні заходи безпеки", додала вона.

За словами Свєтової, сама Савченко сприймає це з гумором.

Як відомо, Надія знаходиться в лікарні "Матроської тиші", в якій їй виділили цілий поверх.

"У цій тюремній лікарні "Матросская тишина" зараз зробили ремонт, але це не пов'язано з Савченко, так співпало. Але для неї виділили цілий поверх - 4 свіжовідремонтовані камери".

"У неї камера, по-моєму, на трьох або чотирьох осіб, але вона там сама. У камері є душ, чим Надія дуже задоволена. В камері ведеться відеозапис, а в сусідній камері спеціальний співробітник цілодобово веде за Надією спостереження за моніторами".

"Ще одна камера - це спеціальний процедурний кабінет для Савченко, де їй ставлять крапельниці і де її зважують. І четверта камера в цьому відсіку порожня", - розповіла правозахисниця.

За словами Свєтової, така ізоляція може нести певні загрози:

"Мене вразив цей спеціальний блок, де вона одна, абсолютно одна. І в цьому сенсі є одна проблема, яка мене налякала. Адже невідомо, що з нею там буде відбуватися, якщо її життя буде щось загрожувати".

"Лікар нам сказав: "Якщо ми побачимо якісь зміни, наприклад, в її психіці (до неї психіатр приходив), або вона не зможе встати з ліжка, значить, її організму загрожує голодування, то ми будемо її примусово годувати".

"Як вони будуть її годувати? Якби це було в звичайній тюремній лікарні, де є інші камери, то інші люди почують крики, почнеться шум і так далі. А тут з нею можна зробити все, що завгодно. Це дуже страшна ситуація", зазначила Свєтова.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...