Російський політолог пояснив, чому Захід "не здає" Україну

Понеділок, 9 лютого 2015, 16:18

Президент РФ Володимир Путін намагається домогтися від Заходу реставрації Ялтинсько-Потсдамської системи міжнародних відносин.

Таку думку в інтерв'ю Фонду "Открытая Россия" висловив російський політолог Станіслав Бєлковський.

"Путін хоче одягти френч Сталіна і повернутися в Ялтинсько-Потсдамської світ зразка 1945 року, що неможливо, тому що цей світ звалився в 1989 році разом з падінням Берлінської стіни. Путін хоче повернення світу, в якому є зони впливу великих держав, і в якому військові сили відіграють ключову роль. Захід повернення цього світу не хоче ", - сказав Бєлковський.

За його словами, Україна - тільки простір для торгу і для маневру в цих переговорах.

Бєлковський зазначив, що у Путіна є тактичні, локальні вимоги по Україні - це і відносна автономія для Донецької та Луганської областей, і життєзабезпечення Криму, і гарантії невступу України в НАТО, і життєзабезпечення Придністров'я.

"Але все це лише привід для торгу навколо питання про те, чи є Росія правонаступницею СРСР у повному обсязі чи ні, чи є Путін Сталіним зразка 1945 чи ні", - сказав політолог.

Бєлковський висловив упевненість в тому, що "Захід здав би Путіну Україну, якби вимоги Путіна обмежувалися тільки Україною".

"Путіну потрібен статус Сталіна, статус лідера держави-переможниці в (у другій - ред.) Світовій війні. І Захід розуміє, що здача України - це повернення до Ялтинсько-Потсдамської системи, що виникла в 1945 році і ліквідованої одночасно з падінням Берлінської стіни в 1989 році. Такий стан справ - велика удача для України: на такі поступки Путіну Захід не піде, і, заодно, не здасть і Україну", - підкреслив політолог.

Він також заявив, що замість цього, "Захід хоче дати зрозуміти Путіну: "Ти, старець, правонаступник країни, що програла світову війну, а саме холодну війну, яка тривала з 1946 по 1991 рік, і тому статус Сталіна ти не отримаєш, так як у тебе немає заслуг для цього".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...