Консул: Зустрітися з українкою - свідком вбивства Нємцова - не вдалося

Неділя, 1 березня 2015, 12:56

Місце перебування громадянки України Анни Дурицької, яка супроводжувала російського опозиціонера Бориса Нємцова, коли на нього було скоєно напад, наразі невідоме.

Про це заявив консул України в Москві Геннадій Брескаленко.

За словами консула, який прибув у Слідчий комітет Росії, зустрітись з 23-річною дівчиною йому не вдалося. Дипломат заявив, що Дурицька у статусі свідка має право покинути межі Росії, оскільки не є її громадянкою.

"Оскільки Дурицька перебуває в статусі свідка, вона може безперешкодно поїхати додому в Україну", – зазначив Брескаленко.

Разом з тим адвокат Дурицької Вадим Прохоров повідомив, що українка перебуває під охороною, правоохоронні органи обмежують її пересування.

"Ганна перебуває у квартирі одного з прихильників Нємцова. Її тримають під посиленою охороною і нікуди не пускають", - сказав Прохоров, пише Інтерфакс.

За його словами, наразі Дурицька дала усі необхідні свідчення, "у слідчих діях ми взяли участь".   "Тому ще вчора Ганна написала офіційну заяву українському консулу, щоб їй допомогли якомога швидше повернутися на батьківщину, в Київ", - сказав адвокат.

Він додав, що наразі нових даних про перебіг розслідування справи про вбивство Нємцова у нього немає.

У свою чергу речник МЗС України Євген Перебийніс повідомив: свобода пересувань  Ганни Дурицької не обмежена. 

За його словами, вона має намір повернутися в Україну і українські дипломати будуть всіляко цьому сприяти.

"З Дурицькою підтримується постійний контакт нашого консула в Москві. Вона висловила бажання повернутися в Україну. У зв'язку з цим посольство направило ноту в МЗС РФ з проханням забезпечити її право повернутися в Україну", - заявив Перебійніс. 

Речник МЗС також заявив, що місцезнаходження Дурицької відомо українським дипломатам.

"Нам відомо, де вона знаходиться - вона проживає у квартирі друзів. Свободу її пересувань її також ніхто не обмежує. Єдине - вжито посилені заходи безпеки", - зазначив Перебийніс.

"Вона добровільно погодилася надати свідчення правоохоронним органам Російської Федерації у справі (про вбивство Нємцова)", - додав він. 

Радіо Свобода, Інтерфакс-УкраїнаІнтерфакс

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News