Bloomberg: виробник антивірусів Касперський працює в інтересах ФСБ

П'ятниця, 20 березня 2015, 10:45

Агентство Bloomberg стверджує, що російська антивірусна компанія "Лабораторія Касперського" надає дані своїх клієнтів ФСБ.

Про це агентству підтвердили джерела серед колишніх і діючих співробітників компанії, повідомляють "Ведомости".

За даними агентства, топ-менеджерів, які покинули компанію в 2012 році, замінили на людей, тісно пов'язаних з військовими або розвідслужбами, а з вищого керівництва компанії прибрали іноземців.

Агентство з посиланням на шість джерел Bloomberg з числа колишніх і діючих співробітників стверджує, що деякі з цих нових менеджерів активно допомагають ФСБ розслідувати справи і при цьому використовують дані окремих клієнтів компанії з 400 млн користувачів, які встановили ПЗ "Лабораторії Касперського".

Ключовою фігурою для співпраці компанії з російським урядом три джерела Bloomberg в компанії називають заступника гендиректора з юридичних питань і безпеки Ігоря Чекунова. Він також регулярно ходить в баню з Касперським, зазначає агентство.

З 2013 року він керує групою з десяти фахівців, які вивчають дані клієнтів, які зазнали хакерських атак, та надають технічну підтримку ФСБ й іншим російським структурам.

Крім того, в 2014 році Євген Касперський звільнив невелику групу топ-менеджерів, серед яких були технічний директор Микола Гребенников і президент північноамериканського напряму Стів Оренберг.

При цьому сам Касперський раз на тиждень ходить у сауну з посадовими особами російських розвідслужб. У свою чергу глава компанії стверджує, що в сауні вони тільки спілкуються і про шпигунство мова не йде.

"Коли я ходжу в баню, вони тільки друзі ... Я не той, з ким правильно обговорювати російські реалії, я живу в кіберпросторі", – заявив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування