Москва може використати ідею "екоциду" Криму для вторгнення - експерт ІС

Вівторок, 3 березня 2015, 13:33

Кремль розкручує тему "екоциду" Криму, щоб дискредитувати Україну, і може використати її для продовження військового вторгнення на територію України.

Про це пише експерт групи "Інформаційний спротив" В'ячеслав Гусаров на підставі заяв російських чиновників і публікацій у російських ЗМІ.

Поняття "екоцид" охоплює масове знищення рослинного чи тваринного світу, отруєння атмосфери чи водних ресурсів, здійснення інших дій, здатних спричинити екологічну катастрофу.

Як пише Гусаров, 16 лютого 2015 року в Сімферополі відбулося виїзне засідання підкомітету Держдуми з водних ресурсів, за підсумками якого думські депутати дійшли висновку, що "Україна намагається свідомо завдати екологічної шкоди Криму".

А 26 лютого в Санкт-Петербурзі на міжнародному форумі "Екологія" однією з тем була інтеграція анексованого Криму в систему водного господарства РФ. Глава підкомітету Держдуми з водних ресурсів Георгій Карлов у доповіді зазначив, що сільське господарство Криму гостро потребує води й що без уведення в лад Північнокримського каналу півострову загрожує екологічна катастрофа. Карлов поклав провину на Україну.

Гусаров зазначає, що серед депутатів Держдуми РФ навіть створено рух порятунку Криму від "українського екоциду". Російські "обранці" уже складають колективну заяву про екологічну загрозу Криму, щоб на початку березня її схвалила Держдума, після чого до проблеми можна залучити міжнародні екологічні й гуманітарні організації.

За останній місяць глава комітету Держдуми з природних ресурсів Кашин і члени комітету Нікітчук і Карлов неодноразово бували в Криму й обговорювали з місцевими радами питання водопостачання Криму.

Карлов заявив, що дії України з перекриття Північнокримського каналу можна розцінювати як "екоцид Криму". Від кримського парламенту подібну ідею просуває перший віце-спікер Держради Бахарев.

"У Криму запущено інформаційну кампанію з приводу відновлення водопостачання Північнокримським каналом з України. При цьому головним винуватцем у відсутності води на півострові зображується керівництво України", - пише Гусаров.

Компанія з очорнення розгортається у ЗМІ, але в повному обсязі вона активізується після ухвалення Думою заяви про екологічну загрозу в Криму, вважає експерт.

Кремль розкручує тему "екоциду" Криму, щоб дискредитувати Україну. Скрін-шот Гусарова

На думку Гусарова, "виникнення нового інформаційного приводу щодо наповнення водою Північнокримського каналу свідчить про готовність Росії до розгортання чергового етапу інформаційної війни з Україною".

"Наміри Росії щодо забезпечення прісною водою Криму можуть послужити прямим приводом для продовження військового вторгнення на територію України під прикриттям "благих екологічних намірів", - вважає експерт ІС.

Гусаров зазначає, що у федеральній програмі "Соціально-економічний розвиток Республіки Крим і м. Севастополя до 2020 року", уваленій у серпні 2014 року, взагалі не розглядається питання з поставкою води для сільського господарства в Криму.

При цьому, як вважають фахівці, Крим "не зможе знайти альтернативу з підземних джерел", і РФ буде намагатися отримувати воду через Північнокримський канал.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News