Україна має отримати зброю від НАТО - американський генерал

Середа, 4 березня 2015, 08:45

Летальну зброю для України мають надати не лише Сполучені Штати, про це повинні подумати всі члени НАТО.

Таку думку висловив керівник Об'єднаного комітету начальників штабів США Мартін Демпсі у вівторок під час слухань у Комітеті Сенату США з питань збройних сил, передає "Укрінформ".

"Я думаю, абсолютно, ми маємо розглянути летальну допомогу (для України), і це повинно бути в рамках союзників по НАТО, оскільки кінцева мета Путіна – зруйнувати НАТО", - заявив американський генерал.

Таким чином Демпсі публічно підтвердив позицію свого керівника – новопризначеного глави Пентагону Ештона Картера, який недавно під час слухань у тому ж сенатському комітеті перед своїм призначенням також висловився за озброєння України.

У силових структурах США все частіше чути підтримку ідеї надання летальних видів озброєння оборонного характеру для українців.

Так, у вівторок командувач угрупованням військ США в Європі генерал-лейтенант Бен Ходжес, виступаючи в Берліні, заявив, що зброя для України посилить дипломатичний тиск на Путіна під час переговорів про мирне врегулювання конфлікту на сході України.

Минулого тижня директор Національної розвідки США Джеймс Клеппер підтримав цю ідею. Він хоч і зауважив, що поставки США летальної зброї в Україну викличуть негативну реакцію Путіна і можуть призвести до посилення проросійських позицій на Донбасі, проте, додав він "це не означає, що ми виступаємо проти надання Україні додаткового озброєння".

Тим не менше, рішення з цього питання має прийняти глава Білого дому Барак Обама.

У самій адміністрації президента, а також в Держдепартаменті США досі дають розмиті формулювання щодо цього, зазначаючи, що "всі опції залишаються на столі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування