НБУ заборонив купувати валюту для юросіб, у яких є $10 тисяч на рахунках

Четвер, 5 березня 2015, 13:13

Чинні з 4 березня обмеження Нацбанку включають заборону банкам купувати валюту за дорученням клієнтів-резидентів (крім фізосіб), що мають власну валюту на рахунках у банках у сумі понад 10 тисяч доларів в еквіваленті за офіційним курсом.

Про це йдеться у постанові НБУ №160 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України", що діє з 4 березня.

Зокрема нормами постанови № 160 встановлено обмеження на купівлю безготівкових іноземних валют та банківських металів за гривні за власними операціями банку за день. Зазначена вимога стосується операцій банків на умовах "тод", "том", "спот", "форвард" та не поширюється на валютні операції на умовах "своп".

Установлено заборону надавати банками кредити в національній валюті (у тому числі за відкритими кредитними лініями та шляхом пролонгації раніше наданих кредитів), якщо в забезпечення виконання зобов’язань за ними клієнтом надаються майнові права на кошти в іноземній валюті, що розміщені на рахунках у банках.

Норми постанови забороняють банкам купувати іноземну валюту за дорученням клієнтів-резидентів (крім фізичних осіб), які мають на рахунках у банках кошти в іноземній валюті в сумі понад 10 тисяч доларів (в еквіваленті за офіційними курсами відповідних валют на дату подання клієнтом заяви про купівлю іноземної валюти).

До загальної суми коштів в іноземній валюті, що зберігаються на банківських рахунках клієнта, не враховуються кошти, розміщені на рахунку в банку, що перебуває в стадії ліквідації або щодо якого запроваджена процедура тимчасової адміністрації; що були розміщені на депозитних рахунках до дати набрання чинності постановою № 160; а також кошти, надані у як застава.

Уведено обмеження на операції банків з продажу банківських металів за безготівкові кошти у національній валюті суб’єктам господарювання.

Так упродовж одного календарного тижня у межах однієї банківської установи клієнт може придбати не більше 3,216 тройської унції золота, або ж еквівалент цієї маси в інших банківських металах.

Ця норма не поширюється на міжбанківські операції та операції з купівлі клієнтами банківських металів для виконання власних зобов’язань у банківських металах за кредитними договорами.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування