Меркель і Штайнмаєр підтримали плани Юнкера про "армію ЄС"

Понеділок, 9 березня 2015, 18:54

Федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель та віце-канцлер, глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр підтримали ідею голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про створення спільної армії Євросоюзу.

Як повідомляє AFP, при цьому обоє політиків наголосили, що такий проект може бути здійснений у довгостроковій перспективі та потребує детального обговорення на рівні Євросоюзу.

"Федеральний канцлер дотримується думки, що, в принципі, це добре, що в Європі є і повинна бути поглиблена військова співпраця", - зазначила речниця уряду ФРН Кристіане Віртц.

Також вона вказала на комплексні виклики в політиці безпеки, які потребують спільної відповіді.

У свою чергу Штайнмаєр в інтерв'ю Tagesspiegel наголосив: "нові небезпеки та загрози європейському мирному порядку" роблять необхідною швидку адаптацію стратегії безпеки.

За словами міністра,  для Соціал-демократичної партії Німеччини "довгострокова мета європейської армії є політичним завданням і вже багато років - складовою програми партії".

Як відомо, напередодні глава Єврокомісії Жан-Клод  Юнкер озвучив ідею створення європейської армії.  Глава ЄК заявив, що спільна армія показала б світові, що між країнами-членами ЄС ніколи більше не буде війни.

"Така армія допомогла б нам здійснювати спільну зовнішню політику та політику безпеки, усвідомити відповідальність Європи у світі", - сказав він.

Очікується, що ідею створення європейської армії обговорять на саміті Євросоюзу, що має відбутися в червні. 

У свою чергу в Росії агресивно відреагували на такі плани ЄС: у Держдумі заявили, що армія ЄС, у разі створення, "у  наш яредний час" може може зіграти провокуючу роль

Німецька хвиля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування