Угоду з "Газпромом" необхідно підписати - Демчишин

Середа, 1 квітня 2015, 12:30

В українському уряді переконують у необхідності підписання угоди з "Газпромом" щодо постачання газу.

Про це на брифінгу у середу розповів міністр енергетики Володимир Демчишин.

На початку брифінгу міністр повідомив, що ситуація на українському газовому ринку є збалансованою, оскільки в зв’язку з поліпшенням погодних умов Україна споживає близько 100 тисяч кубометрів газу на місяць, в той час, як самотужки видобуває 55 тисяч кубометрів газу, а 45 - отримує через реверсний потік ЕС.

З Росії, за словами Демчишина, на данний момент Україна отримує всього лише 10 тисяч кубометрів газу.

Водночас, відповідаючи на запитання навіщо підписувати з РФ нову угоду, якщо Україна від неї практично вже не залежить, він сказав, що це необхідно з огляду на те, що Україні необхідно бути впевненою у формулі ціни на російський газ.

"13-14 квітня буде підписаний меморандум, який охопить увесь період до кінця опалювального сезону до кінця 2016 року. Ця угода нам потрібна тому що необхідно готуватися до наступного опалювального сезону і треба охопити період до кінця сезону наступного року", - пояснив Демчишин.

Він також додав, що "операційна" діяльність між "Нафтогазом" і "Газпромом" відбувається кожен день, Коболєв з Міллером обмінюються листами щодня.

Водночас, він не відповів на запитання, за яким принципом будуть формуватися українсько-російські газові стосунки починаючи з 1 квітня, коли сплив термін угоди і до 14 квітня, коли буде підписано нову.

Також він не повідомив, чи діятиме контракт від 2009 року з визначеним терміном "бери і плати".

Як повідомляє російське агенство "ТАСС" з посиланням на джерело, Росія наполягає на поверненні до умови take-or-pay, незважаючи на продовження умов зимового пакета.

Як пояснило джерело, поставки газу на Україну в другому кварталі повинні здійснюватися відповідно до діючого контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України", який передбачає умову take-or-pay.

Про рішення відновити дію умови "бери або плати" заявив 20 березня після тристоронніх переговорів Росія-Україна-ЄС Новак.

"Режим" бери або плати "для України буде відновлено з 1 квітня, так як "Нафтогаз" і "Газпром" розглядають це питання в арбітражі", - сказав Новак.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування