Росія незаконно відмовляє у відвідуванні арештованих українців - МЗС

Вівторок, 7 квітня 2015, 16:45

Російська сторона незаконно відмовляє представникам українського консульства у відвідуванні арештованих громадян України.

Про це заявив речник МЗС України Євгеній Перебийніс на брифінгу 7 квітня, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ".

"Попри кількаразові звернення… російська сторона зневажає взяті на себе зобов'язання й не дає дозволу на відвідування консульськими посадовими особами України арештованих громадян України Миколи Карпюка (затримано 21 березня 2014 року), Станіслава Кліха (затримано 11 серпня 2014 року), Валентина Виговського (затримано 18 вересня 2014 року) і Юрія Солошенка (затримано 5 серпня 2014 року)", - сказав він.

Також російська сторона не дає дозволи на допуск консульських посадових осіб України до затриманих у березні 2014 року в Криму Олега Сенцова, Олександра Кольченка й Геннадія Афанасьєва. За словами Перебийноса, відмову в дозволі мотивують тим, що, відповідно до російського законодавства, вони вважаються громадянами РФ.

"Перешкоджання російською стороною… контактам з узятими під варту громадянами України викликає справедливе обурення на тлі заяв Сенцова й Литвинова, інших утримуваних на території РФ громадян України про застосування до них у ході слідства фізичного насилля й катувань", - зазначив він.

Із приводу української військової льотчиці Надії Савченко, Перебийніс зазначив, що вона продовжує поновлене 16 березня голодування, але почала споживати підтримувальні суміші та їжу в незначній кількості, необхідній для підтримання життя.

Стан її здоров'я лікарі російського СІЗО оцінюють як "задовільний".

"Ми вимагаємо негайного звільнення нашої громадянки й закликаємо міжнародне співтовариство посилити тиск на Росію, щоб змусити її відмовитися від практики узяття в заручники громадян України, їх утримання на території цієї країни як політичних в'язнів", - заявив Перебийніс.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...