У НБУ заспокоюють, що пік зростання цін вже пройшов

Середа, 8 квітня 2015, 14:17

Цінова динаміка в квітні-червні буде визначатися підвищенням тарифів на послуги житлово-комунальні послуги і впливом курсових змін, але пік зростання цін вже пройдено.

Про це йдеться в повідомленні НБУ, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дані, які збирає Мінекономторгівлі на щодекадній основі, дають підстави стверджувати, що пік зростання цін вже пройдено. Зокрема, за нашими розрахунками, вже в останній декаді березня, яка лише частково входила в розрахунок інфляції за звітний місяць, спостерігалося зниження цін на продукти харчування (на 0,6% за 10 днів)", - йдеться в даних НБУ.

За оцінкою Нацбанку, стримувати зростання цін, серед іншого, будуть: обмежений внутрішній попит, низька інфляція в країнах-торговельних партнерах, стабілізація світових цін на зерно та інші сировинні товари на низькому рівні.

"Інфляція в другому кварталі, насамперед, буде визначатися підвищенням тарифів на ЖКГ-послуги та ефектами впливу змін обмінного курсу. При цьому стабілізація обмінного курсу на рівні, істотно нижче, ніж наприкінці лютого, повинна виступати фактором істотного уповільнення інфляційного тиску (як мінімум для продуктів харчування та непродовольчих товарів)", - наголошується в повідомленні.

Втім, у центральному банку не змогли назвати очікувані показники щомісячної інфляції у другому кварталі.

"Активна антиінфляційна монетарна політика також сприятиме розвороту інфляційного тренда. При цьому для центрального банку важливі не стільки цифри на найближчий квартал, скільки середньострокові тенденції інфляційного та макроекономічного розвитку, оскільки заходи монетарної політики відбиваються на економіці з певним часовим лагом", - вказується в повідомленні.

У повідомленні також наголошується, що центробанк вже відреагував на цінову динаміку, яка спостерігається в даний час.

"Оскільки причиною інфляційних ризиків була саме курсова динаміка, на них, насамперед, і прямували дії Нацбанку. Як можна бачити, підвищення облікової ставки і посилення адміністративних обмежень мали свою ефективність - хаотичність девальвації вдалося вирішити", - наголошується в повідомленні.

"На жаль, ціни знижуються набагато повільніше, ніж вони підвищуються, тому ми і спостерігаємо такий значний їх сплеск, в який закладена ця панічна складова", - додали в НБУ.

За оцінкою НБУ, в поточному році завдання по стабілізації грошово-кредитного ринку та економіки вимагають проведення жорсткої грошово-кредитної політики: необхідний зростання пропозиції грошей оцінюється центробанком в 91 млрд грн приросту монетарної бази за рік.

"Зростання цін, зафіксований у березні, поки не дає нам підстав переглядати цю величину. Навпаки - обмеження грошової пропозиції дозволить не допустити виникнення ризиків монетарного характеру, а також дозволить поступово почати процес зниження інфляції", - вважають в НБУ.

Щодо причин прискорення зростання цін, в повідомленні вказується, що основним драйвером інфляції в останні місяці були курсові коливання: максимальне знецінення гривні 26 лютого відбилося в першу чергу не на лютневому показнику інфляції, а на березневому.

"Завдяки активним діям НБУ щодо стабілізації ситуації на валютному ринку в березні спостерігалося зміцнення нацвалюти. Однак, ці зміни практично не позначилися в статистиці цін, оскільки збір інформації Державною службою статистики України офіційно здійснюється з 1 по 25 число кожного місяця, але відповідно до результатами дослідження фахівців НБУ - більш корелює з цінами останньої декади попереднього місяця і двох перших декад звітного", - роз'яснили в НБУ.

Крім того, в Нацбанку відзначили, що додатковим фактором інфляційного сплеску стало введення в кінці лютого додаткового збору на весь імпорт (крім критичного) у розмірі 10% для продовольчих товарів і 5% для всіх інших: питома вага імпорту для цих товарів категорій товарів склали 14, 5% і 61% відповідно.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News